Ovako su sarmicepripremale nekada domaćice sa juga Srbije. Danas su popularne one u listovima zelja, ali nekada su pravi specijalitet bile sarmice u listovima rena. Nadev je isti kao za sve, a ukus je i više nego odličan. Ako želite da uživate u fantastičnom gurmanskom ručku koji je tipičan za planinske krajeve juga Srbije, onda obavezno napravite sarmiceu listovima rena.
- Sastojci:
- 20-30 listova rena
- 500 g mlevenog mesa (po želji)
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 šolja pirinča
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 čaša kiselog mleka
- 2 žumanceta
Priprema:
Listovima rena skinite tvrdi deo i kratko blanširajte, da malo omekšaju. U tiganju prodinstajte seckani crni i beli luk, pa dodajte meso i začinite. Promešajte i kada se proprži dodajte i pirinač i ostavite još 5-7 minuta. Uzmite list rena, stavite kašiku fila, pa urolajte. Prvo preklopite sa strane, pa rolajte da fil ne ispadne. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Poređajte u nauljenu posudu i prelijte vodom, pa kuvajte na tihoj vatri nekih pola sata, dok voda ne uvri. Umutite kiselo mleko sa žumancima i malo vode, pa prelijte preko i zapecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem