Belo meso je ukusno, a nije skupo niti teško za pripremu. Zbog blagog ukusa možete da ga kombinujete sa svim namirnicama, a postoji bezbroj načina kako da to uradite i da svaki put dobijete drugačiji ukus. Mi vam danas predlažemo 3 najbolja recepta za belo meso i to za svačiji ukus. Možete da napravite piletinu Toskanu - pohovano meso u sosu od spanaća i sušenog paradajza, a možete da napravite belo meso u pikantnom sosu, ako ste ljubitelj začinjene hrane, ili kao slanu tortu. Izbor je na vama. 

Piletina Toskana

  • Sastojci:
  • 4 pileća filea
  • 1 jaje
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica crvene paprike
  • Za sos:
  • 1 ljubičasti luk 
  • 1-2 crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 150 g sušenog paradajza
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 100 ml belog vina
  • 250 ml pilećeg bujona
  • 100 ml pavlake za kuvanje 
  • 40-50 g parmezana
  • 120 g bebi spanaća
  • Za dekoraciju:
  • peršun 

Priprema:

Meso malo izlupajte čekićem, posolite i pobiberite, pa uvaljajte u umućeno jaje, a onda i u brašno koje ste pomešali sa origanom, majčinom dušicom i crvenom paprikom. Propržite u tiganju sa svih strana. Zatim pleh obložite pek papirom, poređajte piletinu i pecite 150 minuta na 180°C. U istom tiganju gde ste pržili belo meso sipajte malo maslinovog ulja, pa propržite luk koji ste isekli na rebarca. Kada omekša dodajte origano, crvenu slatku papriku, mleveni beli luk, paradajz pire, sušeni paradajz i papriku isečenu na trake. Nakon 2 minuta sipajte belo vino i kuvajte dok ne uvri, uz konstantno mešanje. Zatim sipajte bujon (pola kocke za supu rastvorite u 250 ml vrele vode) i pobiberite. Pojačajte temperaturu da sos proključa, pa smanjite i krčkajte još 5 minuta. Sipajte pavlaku za kuvanje i parmezan, promešajte, pa dodajte spanać i mešajte. Kada je spanać gotov, vratite meso sa sve sokom i krčkajte još 2-3 minuta. Ukrasite peršunom.

Gratinirani krompir sa belim mesom i pečurkama

  • Sastojci:
  • 500 g krompir
  • 300 g pilećeg filea 
  • 1 crni luk
  • 300 g pečuraka 
  • 50 g brašna
  • 1 paprika
  • 200 ml mleka
  • 1 veza peršuna
  • 100 g tvrdog sira 

Priprema:

Isecite krompir na tanke kolutove, pa poređajte u tepsiju dimenzija 7x20 cm, po dnu i ivicama.Zatim preko stavite tvrdi sir u listovima (opet i po ivici i dnu). Propržite seckani crni luk, pa dodajte i belo meso isečeno na kockice. Kada se meso skoro proprži, dodajte i sitno seckane pečurke, pa dinstajte sve zajedno dok ne bude gotovo. Zatim dodajte seckanu papriku i brašno i promešajte. Ostavite još minut, dva, pa sipajte mleko. Kada je smesa gotova dodajte i seckani peršun. U tepsiju preko sira poređajte pola smese sa mesom, pa opet red krompira, sira, pa još jedan red mesa i zatvorite krompirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. 

Pikantno belo meso u kremastom sosu

  • Sastojci:
  • 600 g pilećeg filea 
  • 1 kašičica italijanskog začina 
  • 1/2 kašičice timijana
  • 4 sušena čilija
  • 4 čena belog luka
  • 100 ml bujona
  • 50 g sušenog paradajza
  • 200 ml pavlake za kuvanje 
  • 60 g parmezana

Priprema:

Meso isecite na šnicle, posolite i pobiberite, pa propržite. Izvadite belo meso iz tiganja, pa u isti dodajte italijanski začin, timijan i seckani čili. Kratko pržite, pa sipajte bujon (pola kocke za supu pomešajte sa 100 ml vrele vode). Zatim dodajte sušeni paradajz i promešajte. Na kraju sipajte i pavlaku za kuvanje i pospite parmezanom. Kada krene da ključa vratite meso i ostavite još 10-15 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/Fooodkings Kako se pravi puter piletina

Izvor: Stvar ukusa