Musaka se kod nas pravi sa mlevenim mesom i krompirom, u Grčkoj se dodajte patlidžan i bešamel sos, a kako god da je pripremite neverovatno je ukusan. Postoji dosta različitih recepata, a mi vam danas predlažemo da probate i posnu musaku sa krompirom, tikvicama i leblebijama. Lako se pravi, a sastojci su jeftini. Ovako pripremljena musaka odličan je predlog za ručak, a super je ideja i kada počne post.
Sastojci:
- 1 konzerva leblebija
- 400 ml paradajz sosa
- 1,5 kašika javorovog sirupa (može med)
- 1 kašičica mlevenog kima
- 800 g krompira
- 2-3 tikvice
- 2 paradajza
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašičica suvog timijana
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike sitno iseckanog peršuna
- 1/2 šolje svežeg bosiljka
Recept za posnu musaku sa leblebijama, krompirom i tikvicama:
Isecite luk, paradajz, krompir i tikvice na tanje kolutove. Zatim u jednoj posudi pomešajte krompir i tivkice, pa dodajte mleveni beli luk, maslinovo ulje, origano, so, biber, peršun i timijan. Dobro sjedinite rukama, pa uzmite 2-3 krompir, kao i 2-3 tikvice. Stavite ih tako da se nadovezuju jedno na drugo, pa onda stavite luk, opet krompir i tikvice, pa paradajz. U tepsiju sipajte proceđene leblebije, pa sipajte paradajz sos, med, kim, so i biber. Lepo promešajte, pa preko stavite složen red povrća. Sa preostalim uradite isto i poređajte u tepsiju. Prelijte preko preostalu marinadu od povrća i pokrijte providnom folijom. Pecite musaku u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta. Premažite musaku maslinovim ulje, pa pospite seckanim peršunom i bosiljkom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa