Sastojci:
- so i biber, po ukusu
- 12 traka za lazanje
- 4 kašike putera
- 1 mali crni luk, iseckan
- 3 čena belog luka, iseckana
- 10 celih listova žalfije i 2 kašike seckane žalfije, plus još listova za serviranje
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 600 ml punomasnog mleka
- 1/2 kašičice mešavine začina (đumbir, cimet, karanfilić i muskatni orah)
- 425 g bundeve
- 240 g rendanog kačkavalja
- 1 veliko jaje
- 475 g krem sira
- 700 g iseckanog belog sira
- prstohvat tucane paprike
- 1 kašika maslinovog ulja
Recept za lazanje sa bundevom i sirom:
Kako biste napravili lazanje sa bundevom, postavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte na 220 stepeni C. Skuvajte posoljene trake za lazanje do al dente. Isperite ih hladnom vodom i dobro ocedite, pa položite u jednom sloju na pleh za pečenje. U međuvremenu, rastopite puter na srednjoj vatri. Dodajte luk, beli luk i cele listove žalfije i pržite, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, 6 do 7 minuta.
Pospite brašno odozgo i pržite, mešajući, 2 do 3 minuta. Umutiti mleko, mešavinu začina, 120 g bundeve, 1 kašičicu soli i bibera. Kuvajte, često mešajući, 6 do 8 minuta. Dodajte 160 g kačkavalja i kuvajte, mešajući, dok se ne otopi, 1 do 2 minuta. Izvadite listove žalfije i bacite ih, pa ostavite da se sos malo ohladi, oko 5 minuta.
U većoj činiji umutite jaje, a zatim umešajte krem sir, beli sir, preostalu bundevu, seckanu žalfiju, tucanu papriku, 1 kašičicu soli i bibera. Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem. Nanesite 240 ml sosa na dno posude. Stavite polovinu kuvanih traka za lazanje na čistu radnu površinu i ravnomerno rasporedite po 2 kašike mešavine sireva.
Urolajte svaku jufku i prebacite u pripremljenu posudu za pečenje šavom nadole. Ponovite sa preostalim trakama i mešavinom sira. Kašikom prelijte preostali sos preko lazanje i pospite preostalim belim sirom i kačkavaljem, i sa nekoliko kockica bundeve.
Pokrijte folijom i pecite oko 20 minuta. Skinite foliju i pecite dok sir ne porumeni na vrhu, 18 do 20 minuta. Ukrasite listovima žalfije i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i pastu karbonaru sa pasiranom bundevom.
Pročitajte i kako se pravi zapečena muskatna tikva punjena kinoom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu