Sastojci:

  • 2 manje muskatne tikve, oko 1 kg
  • 120 g kinoe, nekuvane
  • 230 ml vode ili povrtnog bujona
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašičice belog luka, mlevenog
  • 1 ljutika, sitno iseckana
  • 120 g paprike, sitno isečene na kockice
  • 1 kašičica mešanog začinskog bilja
  • so i biber po ukusu
  • 80 g suvih brusnica
  • 60 g parmezana, rendanog
  • listovi peršuna, iseckani

Recept za zapečenu muskatnu tikvu punjenu kinoom:

Kako biste napravili bundevu odnosno muskatnu tikvu, zagrejte rernu na 200°C. Oštrim nožem prepolovite tikve po dužini, izdubite i uklonite semenke i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pošto se tikve peku i pune, nema potrebe da se ljušti kora. Tikvu premažite sa 1 kašikom ulja, začinite solju i biberom i pecite 45-50 minuta dok ne omekša.

Dok se tikve peku, pripremite fil: prokuvajte vodu sa prstohvatom soli, dodajte kinou i dinstajte dok se ne osuši i skuva. Pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim razmutite viljuškom. U velikom tiganju propržite beli luk i ljutiku sa 1 kašikom ulja, dok ne postanu providni. Zatim dodajte paprike. Začinite začinskim biljem, solju i biberom.

Umešajte kuvanu kinou i brusnice, probajte da li je fil potrebno dodatno posoliti, a zatim ostavite sa strane. Ostavite pečene tikve da se ohlade 10 minuta, a zatim izvadite malo mesa i isecite ga na kockice. Dodajte isečene kockice u mešavinu kinoe pa napunite polovine tikvi filom. Smanjite temperaturu rerne na 176°C i pecite još 3-5 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i potaž od pečene bundeve.

Pročitajte kako da napravite i muskatne bundeve punjene mesom

BONUS VIDEO

Kolač sa bundevom i čokoladom instagram/cookistwow

StvarUkusa