Sastojci:
- 2 manje muskatne tikve, oko 1 kg
- 120 g kinoe, nekuvane
- 230 ml vode ili povrtnog bujona
- 2 kašike ulja
- 2 kašičice belog luka, mlevenog
- 1 ljutika, sitno iseckana
- 120 g paprike, sitno isečene na kockice
- 1 kašičica mešanog začinskog bilja
- so i biber po ukusu
- 80 g suvih brusnica
- 60 g parmezana, rendanog
- listovi peršuna, iseckani
Recept za zapečenu muskatnu tikvu punjenu kinoom:
Kako biste napravili bundevu odnosno muskatnu tikvu, zagrejte rernu na 200°C. Oštrim nožem prepolovite tikve po dužini, izdubite i uklonite semenke i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pošto se tikve peku i pune, nema potrebe da se ljušti kora. Tikvu premažite sa 1 kašikom ulja, začinite solju i biberom i pecite 45-50 minuta dok ne omekša.
Dok se tikve peku, pripremite fil: prokuvajte vodu sa prstohvatom soli, dodajte kinou i dinstajte dok se ne osuši i skuva. Pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim razmutite viljuškom. U velikom tiganju propržite beli luk i ljutiku sa 1 kašikom ulja, dok ne postanu providni. Zatim dodajte paprike. Začinite začinskim biljem, solju i biberom.
Umešajte kuvanu kinou i brusnice, probajte da li je fil potrebno dodatno posoliti, a zatim ostavite sa strane. Ostavite pečene tikve da se ohlade 10 minuta, a zatim izvadite malo mesa i isecite ga na kockice. Dodajte isečene kockice u mešavinu kinoe pa napunite polovine tikvi filom. Smanjite temperaturu rerne na 176°C i pecite još 3-5 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i potaž od pečene bundeve.
Pročitajte kako da napravite i muskatne bundeve punjene mesom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem