Sutlijaš je jeftini slatkiš koji se nekada često nalazio na trpezi. Bez obzira što je nastao u vreme nemaštine, kada su se domaćice snalazile sa namirnicama koje imaju kod kuće, sutlijaš i dalje spada u omiljene poslastice. Pravi se sa pirinčem i mlekom, a ostali sastojci mogu biti po želji kao što su čokolada i pomorandža. Danas vam donosimo ruski recept za lažni sutlijaš koji se pravi sa prosom i bundevom, a ukus je odličan, pa smo sigurni da ćete uživati u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 200 g prosa
- 1 l mleka
- 500-600 g bundeve
- 100 g suvih kajsija
- malo soli
- 2 kašike šećera ili meda
- 50 g putera
Ruski recept za sutlijaš sa prosom i bundevom:
Suve kajsije potopite u vruću vodu na 10 minuta. Bundevu iseckajte i kuvajte u mleku dok ne omekša. Proso skuvajte, pa procedite. Zatim u šerpu sa bundevom dodajte proso i proceđene suve kajsije i promešajte. Poklopite i kuvajte nekih 20 minuta, povremeno promešajte. Nakon tog vremena dodajte puter i šećer i mešajte dok se ne sjedine sa ostalim sastojcima. Zatim poklopite, isključite šporet i ostavite da lažni sutlijaš odstoji nekih 10-15 minuta.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus