Bundeva je kraljica jeseni, a od ovog povrća možete da pravite neka od najukusnijih jela. Odlično se kombinuje sa mnogim namirnicama, pa tako možete da pravite pecivo, pire, salatu, potaž... Kada dođe hladnije vreme, želite da pojedemo nešto što može da nas ugreje, pa je pravo vreme za potaže, a mi predlažemo ovaj od bundeve. Ovaj recept je malo drugačiji, jer se koristi pečena bundeva, kao i mirisni začini i med koji daju poseban šmek ovom jelu. 

Sastojci:

  • 1,8 kg bundeve 
  • 1 crni luk 
  • 6 čenova belog luka 
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • prstohvat mlevenog karanfilića
  • 4 šolje bujona od povrća
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje 
  • 2 kašike meda

Recept za aromatični potaž od pečene bundeve: 

Presecite bundevu na četvrtine, pa izvadite semenke. Stavite je na pleh obložen pek papirom, tako da mekša strana bude okrenuta dole. Premažite bundevu maslinovim uljem, pa pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 35 minuta. Ostavite da se pečena bundeva ohladi. U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte seckani crni luk, a kada on omekša i mleveni beli. Skinite koru sa bundeve i dodajte je u šerpu, pa pospite cimetom, muskatnim oraščićem, karanfilićem, pa posolite i pobiberite. Ispasirajte bundevu, a zatim sipajte bujon (kocka supe razblažena u vreloj vodi). Promešajte i ostavite da provri, a zatim smanjite temepraturu i kuvajte još nekih 15 minuta. Za to vreme sjedinite pavlaku za kuvanje i med. Gotovu supu sklonite sa šporeta, pa ostavite da se malo ohladi. Izblendirajte sve sastojke, pa dodajte pavlaku za kuvanje koju ste pomešali sa medom. Dobro sjedinite i sipajte u činije. Možete da ukrasite semenkama. 

Pročitajte i ovo: Hlepčići od bundeve sa sirom

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Lažna musaka sa bundevom

Izvor: StvarUkusa