Domaća zimnica je uvek bolja od kupovne, ali nemaju ljudi uvek vremena da je pripremaju. Zato vam predlažemo da napravite lovačku salatu, jer nije komplikovana, a po ukusu može da se poredi sa čuvenim ajvarom. Ako nemate vremena za pripremu, u zimnici ne morate da imate puno specijaliteta, ali pečene paprike, ajvar i lovačka salata su obavezni. Kada je poslužite uz pečenje na slavi gosti će se oduševiti. 

Sastojci: 

  • 4 kg paprike
  • 1 ljuta papričica
  • 1 crni luk  
  • 2 glavice belog luka 
  • 1 kg šargarepe 
  • 1 veza peršuna 
  • biber u zrnu 
  • 250 ml ulja 
  • 250 ml sirćeta 
  • 3 ravne kašike šećera 
  • 2 ravne kašike soli 
  • 2,5 l kuvanog paradajza
  • 1 konzervans 

Recept za lovačku salatu: 

Povrće dobro operite i iseckajte. Zatim u veću šerpu sipajte kuvani paradajz, ulje, sirće, pa dodajte šećer, so i konzervans. Kada tečnost za lovačku salatu krene da ključa dodajte šargarepu, pa posle 10 minuta dodajte i papriku. Kuvajte dok povrće ne omekša. Pred kraj dodajte seckani crni i mleveni beli luk, a onda i seckani peršun. Promešajte i kuvajte još par minuta. Sipajte lovačku salatu u sterilisane tegle, dobro sabijte povrće i tečnost i zatvorite teglu. Okrenite tegle sa lovačkom salatom naopačke, a onda i pokrijte krpom. Kada se ohladi čuvajte lovačku salatu na tamnom i hladnom mestu. 

Pročitajte i ovo: Paprike punjene kupusom

BONUS VIDEO: 

Posna salata sa povrćem Instagram/healthfitnessguide_

Izvor: StvarUkusa