Bundeva je prava riznica vitamina, i osim u kulinarstvu koristi se i kao lek. Pulpa ploda i semena su jestivi. Pulpa je bogata vodom, vlaknima, proteinima i vitaminima i koristi se u ishrani, najčešće termički obrađena. Semena su bogata masnim uljem, proteinima i mineralima i koriste se pečena, kao poslastica ili za dobijanje ulja hladnim ceđenjem. Bundevino ulje je crvenkaste boje, kvalitetno, lako svarljivo. Po hranljivoj vrednosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je osobito izraženo pri pečenju. U nastavku pročitajte kako da pripremite prilog od pečene bundeve.

  • Sastojci:
  • 600 g bundeve
  • ruzmarin
  • so
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje 

Priprema:

Isecite bundevu na pola i uklonite njen unutrašnji deo. Isecite na tanje kriške. Ređajte kriške bundeve na pleh obložen papirom za pečenje i dodajte ruzmarin, so i beli luk i prelijte maslinovim uljem. Ubacite u rernu i pecite na 180°C 30 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE