Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PEČENA BUNDEVA SA BELIM LUKOM I RUZMARINOM: Jeftin prilog koji obično pripremamo u jesen (VIDEO)

Autor Aleksandra Ljubičić

Jesenji prilog koji se lako sprema.

 pečena bundeva.jpg Izvor: Printscreen/Youtube/Cookist Wow

Bundeva je prava riznica vitamina, i osim u kulinarstvu koristi se i kao lek. Pulpa ploda i semena su jestivi. Pulpa je bogata vodom, vlaknima, proteinima i vitaminima i koristi se u ishrani, najčešće termički obrađena. Semena su bogata masnim uljem, proteinima i mineralima i koriste se pečena, kao poslastica ili za dobijanje ulja hladnim ceđenjem. Bundevino ulje je crvenkaste boje, kvalitetno, lako svarljivo. Po hranljivoj vrednosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je osobito izraženo pri pečenju. U nastavku pročitajte kako da pripremite prilog od pečene bundeve.

  • Sastojci:
  • 600 g bundeve
  • ruzmarin
  • so
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje 

Priprema:

Isecite bundevu na pola i uklonite njen unutrašnji deo. Isecite na tanje kriške. Ređajte kriške bundeve na pleh obložen papirom za pečenje i dodajte ruzmarin, so i beli luk i prelijte maslinovim uljem. Ubacite u rernu i pecite na 180°C 30 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti