Bundeva je prava riznica vitamina, i osim u kulinarstvu koristi se i kao lek. Pulpa ploda i semena su jestivi. Pulpa je bogata vodom, vlaknima, proteinima i vitaminima i koristi se u ishrani, najčešće termički obrađena. Semena su bogata masnim uljem, proteinima i mineralima i koriste se pečena, kao poslastica ili za dobijanje ulja hladnim ceđenjem. Bundevino ulje je crvenkaste boje, kvalitetno, lako svarljivo. Po hranljivoj vrednosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je osobito izraženo pri pečenju. U nastavku pročitajte kako da pripremite prilog od pečene bundeve.
- Sastojci:
- 600 g bundeve
- ruzmarin
- so
- 2 čena belog luka
- maslinovo ulje
Priprema:
Isecite bundevu na pola i uklonite njen unutrašnji deo. Isecite na tanje kriške. Ređajte kriške bundeve na pleh obložen papirom za pečenje i dodajte ruzmarin, so i beli luk i prelijte maslinovim uljem. Ubacite u rernu i pecite na 180°C 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus