Recept koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
1 kašika maslaca
1 kašičica belog luka u prahu
prstohvat kajenskog bibera
1 1/4 šolja pavlake za kuvanje
1 1/2 velike oguljene i tanko iseckane bundeve
so
sveže mleveni crni biber
1/2 šolja parmezana
1 1/2 kašičice suve žalfije
1 šalica narendanog sira
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Posudu za pečenje premažite maslacem. U posudi pomešajte beli luk u prahu i kajenski biber s pavlakom za kuvanje. Polovinu naseckane bundeve posložite u posudu za pečenje tako da se malo preklapaju, te poslolite i pobiberite. Pospite 1/4 šolje parmezana i 3/4 kašičice mlevene žalfije. Posložite ostatak bundeve i opet posolite i pobiberite. Smesu pavlake prelijte preko tikvica i pospite preostalom žalfijom. Pokrijte folijom i pecite dok tikvice ne omekšaju, oko 55 minuta. Sklonite foliju i pospite sirom i ostatkom parmezana. Vratite u rernu i pecite dok se sir ne otopi, a vrhovi postanu zlatno-smeđi, od 6 do 10 minuta.
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Zapečene ćuftice od mlevenog pilećeg mesa sa crvenim kupusom
Pileća krilca sa belim lukom i parmezanom
Domaći nutela keksići
Svinjski file u sosu od meda i belog luka