Veruje se da lazanje potiču iz Bolonje, ali malo ljudi zna da je to drevno jelo koje su često pravili stari Grci. Kada su Rimljani okupirali Grčku, oko 146. godine pre nove ere, usvajali su lokalna znanja, kulturu i hranu. Veruje se da ime ovog specijaliteta dolazi od grčkog „laganon„, što je označavalo ravno, tanko testo isečeno na široke trake. Tadašnje lazanje nisu imale iste sastojke kao današnje, a to su bolonjeze i bešamel sos, nego su pravljenje od slojeva testenine i sosa. Rimljani su ovo jelo nazvali lazanje, zbog zemljane posude za pečenje koja se zove lasanum. U nekim krajevima Italije i danas serviraju lazanje u ovakvoj posudi. Kasnije su Italijani doradili recept i nastavili da ga spremaju, pa je ovo čuveno jelo postalo njihovo tradicionalno. 

Isprobajte i recept za lažne lazanje, a umesto testenine koristite tikvice. Ovo odlično jelo koje se lako priprema će vas oduševiti, a obavezno u mleveno meso dodajte i belo vino jer će biti sočnije. 

Sastojci:

  • 3-4 tikvice
  • 400 g mlevenog mesa 
  • 300 ml paradajz sosa 
  • 1/2 čaše belog vina
  • parmezan
  • 300 g bešamela
  • tvrdi sir po želji 
  • 1 crni luk 

Prirpema:

Tikvice isecite na tanke trake, pa posolite i ostavite da odstoje. Iseckajte luk i propržite na ulju, pa dodajte mleveno meso. Posolite i pobiberite i promešajte. Sipajte belo vino, još malo pržite, pa dodajte paradajz sok. Tikvice dobro osušite ubrus, pa poređajte po dnu vatrostalne posude. Preko sipajte meso, pa bešamel, a zatim i sir isečen na komade. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red neka budu tikvice. Pospite parmezanom i pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta, pa skinite foliju i pecite još 15-20 minuta. 

Kako se pravi bešamel sos? 

Sastojci:

  • 800 ml mleka
  • 70 g putera
  • 2 kašike brašna

Priprema:

Stavite mleko da se kuva i pre nego što provri sklonite sa ringle. U tiganju otopite puter i dodajte brašno, pa kuvajte i sve vreme mešajte nekih 2-3 min. Zatim u puter i brašno dodajte mleko i opet konstantno mešajte dok se sos malo ne zgusne. Posolite, pobobirite, pa kuvajte još par minuta, naravno uz konstantno mešanje. Sos na kraju pripreme treba da bude kremast.

Savet: Ako želite u bešamel sos možete da dodate i malo muskatnog oraščića, čisto da pojačate ukus.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE