Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 1 kašika soli

Za pivski poh:

  • 3 jajeta
  • 50 ml piva
  • 100 g brašna
  • so po ukusu

Za sos:

  • 2 kašičice mleka
  • 100 g plavog sira
  • 50 g mekog sira
  • 1 kašičica brašna
Zašto je korisno da jedete karfiol?

Karfiol je niskokaloričan i u svom sastavu ima 92 odsto vode. Karfiol obiluje antioksidansima glukozinolatima i izotiocijanatima. Bogat je vitaminom K, folatom, kalijumom, manganom i pantotenskom kiselinom.

Recept za pohovani karfiol:

Kako biste napravili karfiol na ovaj način, prvo ga isecite na cvetove veličine zalogaja. U loncu ostavite 2 litra vode da proključa pa dodajte 1 kašiku soli. Dodajte karfiol i kuvajte 5-10 minuta dok cvetovi ne omekšaju. Prospite vodu i ostavite da se karfiol ohladi.

Nakon toga napravite poh tako što ćete da odvojite belanca od žumanaca. Mutite belanca dok ne dobijete mekani sneg. U posebnoj posudi umutite žumanca, dodajte so, brašno i pivo, a zatim lagano špatulom umešajte belanaca, da bi smesa ostala lagana i lepljiva.

Zagrejte ulje u tiganju, pa svaki cvet karfiola umočite u poh i pržite 1-2 minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ređajte na papirni ubrus da se ocedi višak ulja. Pripremite domaći sos tako što ćete da zagrejete mleko. Smanjite na nisku vatru i dodajte meki sir.

Često mešajte dok se sir potpuno ne otopi. Zatim dodajte plavi sir i mešajte dok se ne istopi. Ubacite brašno rastoveeno sa kašikom mleka i mešajte dok se ne rastvori. Servirajte sa pohovanim karfiolom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najukusniji pire od karfiola.

Pročitajte kako se pravi zapečeni karfiol sa sirom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača

StvarUkusa