Sastojci:
- 1 kg karfiola
- 1 kašika soli
Za pivski poh:
- 3 jajeta
- 50 ml piva
- 100 g brašna
- so po ukusu
Za sos:
- 2 kašičice mleka
- 100 g plavog sira
- 50 g mekog sira
- 1 kašičica brašna
Recept za pohovani karfiol:
Kako biste napravili karfiol na ovaj način, prvo ga isecite na cvetove veličine zalogaja. U loncu ostavite 2 litra vode da proključa pa dodajte 1 kašiku soli. Dodajte karfiol i kuvajte 5-10 minuta dok cvetovi ne omekšaju. Prospite vodu i ostavite da se karfiol ohladi.
Nakon toga napravite poh tako što ćete da odvojite belanca od žumanaca. Mutite belanca dok ne dobijete mekani sneg. U posebnoj posudi umutite žumanca, dodajte so, brašno i pivo, a zatim lagano špatulom umešajte belanaca, da bi smesa ostala lagana i lepljiva.
Zagrejte ulje u tiganju, pa svaki cvet karfiola umočite u poh i pržite 1-2 minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ređajte na papirni ubrus da se ocedi višak ulja. Pripremite domaći sos tako što ćete da zagrejete mleko. Smanjite na nisku vatru i dodajte meki sir.
Često mešajte dok se sir potpuno ne otopi. Zatim dodajte plavi sir i mešajte dok se ne istopi. Ubacite brašno rastoveeno sa kašikom mleka i mešajte dok se ne rastvori. Servirajte sa pohovanim karfiolom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najukusniji pire od karfiola.
Pročitajte kako se pravi zapečeni karfiol sa sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.