Sastojci:
- 1,5 kg kuvanih cvetova karfiola
- 3 kašike putera
- 1 kašika mlevenog belog luka
- 3 kašike brašna
- 475 ml mleka
- so i biber po ukusu
- 120 rendanog parmezana
- 600 g iseckanog kačkavalja
- 8 kriški ispržene i izmrvljene slanine, plus još za ukras
- 60 g mladog luka isečenog, plus još za ukras
Recept za zapečeni karfiol sa sirom:
Za karfiol pripreljen a ovaj način zagrejte rernu na 190 stepeni C. Premažite posudu za pečenje od 3 litre uljem. Rastopite puter na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i pržite 30 sekundi. Dodajte brašno i pržite 1 minut, neprestano mešajući. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje. Začinite solju i biberom po ukusu, a zatim prokuvajte mlečnu mešavinu.
Kuvajte 4-5 minuta, povremeno mešajući, ili dok se ne zgusne. Umešajte parmezan i 400 g kačkavalja. Dodajte karfiol koji ste prethodno skuvali u sos. Umešajte slaninu i zeleni luk. Sipajte mešavinu karfiola u pripremljenu posudu za pečenje i posipajte preostalim kačkavaljem.
Pecite 25-30 minuta. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim servirajte, ukrašeno dodatnom slaninom i mladim lukom po želji. Možda ćete želeti da napravite i zapečenu pastu sa karfiolom i sirom.
Pročitajte i kako se pravi aromatična krem čorba od karfiola i kupusa
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.