Sastojci:

  • 1,5 kg kuvanih cvetova karfiola
  • 3 kašike putera
  • 1 kašika mlevenog belog luka
  • 3 kašike brašna
  • 475 ml mleka
  • so i biber po ukusu
  • 120 rendanog parmezana
  • 600 g iseckanog kačkavalja
  • 8 kriški ispržene i izmrvljene slanine, plus još za ukras
  • 60 g mladog luka isečenog, plus još za ukras

Recept za zapečeni karfiol sa sirom:

Za karfiol pripreljen a ovaj način zagrejte rernu na 190 stepeni C. Premažite posudu za pečenje od 3 litre uljem. Rastopite puter na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i pržite 30 sekundi. Dodajte brašno i pržite 1 minut, neprestano mešajući. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje. Začinite solju i biberom po ukusu, a zatim prokuvajte mlečnu mešavinu.

Kuvajte 4-5 minuta, povremeno mešajući, ili dok se ne zgusne. Umešajte parmezan i 400 g kačkavalja. Dodajte karfiol koji ste prethodno skuvali u sos. Umešajte slaninu i zeleni luk. Sipajte mešavinu karfiola u pripremljenu posudu za pečenje i posipajte preostalim kačkavaljem.

Pecite 25-30 minuta. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim servirajte, ukrašeno dodatnom slaninom i mladim lukom po želji. Možda ćete želeti da napravite i zapečenu pastu sa karfiolom i sirom.

Pročitajte i kako se pravi aromatična krem čorba od karfiola i kupusa

BONUS VIDEO

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača

StvarUkusa