Sastojci:

  • 450 g mlevenog mesa
  • 240 ml vode
  • 450 g kiselog kupusa
  • prstohvat suve majčine dušice
  • 240 g kuvanog pirinča
  • dimljena kobasica ili šunka
  • 240 g kisele pavlake
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 1½ kašika slatke mlevene paprike
  • 2 kašike ulja
  • so i biber po ukusu
Zašto je korisno da jedete kiseli kupus?

Kiseli kupus je prepun vitamina C i samim time je veoma važan za jačanje imuniteta i zaštitu od virusa i infekcija. Pored toga, bogat je vitaminima B kompleksa, kalijumom, gvožđem i kalcijumom, a sadrži i magnezijum, fosfor i dijetna vlakna. Bogat je probioticima i samim time je važan za probavni sistem.

Recept za musaku od kiselog kupusa:

Kako biste napravilikiseli kupusna ovaj način, prvo skuvajte pirinač i ostaviti na stranu. Na ulju dinstajte luk na srednjoj vatri dok ne postane providan, dodajte meso, papriku i vodu. Kuvajte meso oko 10 minuta ili dok više ne bude tečnosti. Ostavite na stranu.

Kiseli kupus operite i kuvajte u velikom loncu dok ne omekša i začinite ga majčinom dušicom. Narežite kobasicu ili šunku. U veliku tepsiju na dno staviti kiseli kupus za prvi sloj, zatim dodajte sloj mesa, zatim sloj pirinča i na kraju još jedan sloj kiselog kupusa.

Po vrhu poređajte kriške šunke ili kobasice i premažite kiselom pavlakom. Pecite u rerni zagrejanoj na 176 stepeni oko 30-45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najukusnije šufnudle sa kiselim kupusom

Pročitajte kako se pravi zimska musaka sa mesom i kiselim kupusom

BONUS VIDEO

Burek sarme  Izvor: Burek sarme

StvarUkusa