Sastojci:

  • 300 - 500 g svežih girica
  • Brašno (po potrebi, za pohovanje)
  • So
  • Ulje za prženje
  • Limun (za serviranje)

Priprema:

Kad vam se jede nešto riblje, a nemate ni vremena ni volje za komplikovano spremanje, girice su pravo rešenje. Male, jeftine i ukusne, savršene su kad su spolja hrskave, a iznutra sočne. Uz par jednostavnih koraka, obrok je spreman dok trepnete.

Savet:

Girice pržite u jednom sloju – ako ih stavite previše odjednom, neće biti hrskave.

Girice dobro isperite pod mlazom hladne vode, očistite glave i utrobu ako nisu već očišćene. Ocedite višak vode. Svaku giricu uvaljajte u tanak sloj običnog brašna (možete dodati i malo kukuruznog za dodatnu hrskavost).

U dubljem tiganju zagrejte ulje, pa pržite girice u manjim turama dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave – otprilike 2–3 minuta sa svake strane. Ocedite višak masnoće. Vadite ih na papirne ubruse. Poslužite uz limun. Po želji ih poprskajte limunovim sokom ili servirajte sa kriškama limuna sa strane.

Bonus video

00:31
Kako se čisiti riba Izvor: Instagram/pp_recepti_kbzu