Sastojci:
- 4 crvene paprike, prepolovljene po dužini, očišćene
- 2 kašike maslinovog ulja, plus još za prelivanje
- 1 srednji luk, iseckan
- 1 ljuta paprika, bez stabljike i sitno iseckana
- 4 čena belog luka, iseckana
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašičice ljute paprike
- 2 kašičice mlevenog kima
- ¾ kašičice morske soli, plus još za posipanje
- sveže mleveni crni biber
- 1360 g kuvanog smeđeg pirinča
- 360 g crnog pasulja, oceđenog i ispranog
- 240 g zrna kukuruza
- 2 kašike svežeg soka od limuna, plus kriške za serviranje
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 240 g rendanog sira
- 120 g seckanog svežeg peršuna
Recept za paprike punjene pirinčem i crnim pasuljem:
Kako biste pripremili paprike, zagrejte rernu na 230°C i obložite pleh papirom za pečenje. Stavite paprike, presečenom stranom nagore, na pleh. Poprskajte maslinovim uljem, pospite solju i biberom i pecite 10 minuta ili dok ne omekšaju. Ispraznite i bacite tečnost koja se skuplja unutar paprika. Ostavite ih sa strane dok pripremate fil.
Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte crni luk, ljute papričice i beli luk i pržite, povremeno mešajući, 5 minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte paradajz pire, ljutu papriku u prahu, kim, so i biber i pržite 3 minuta ili dok paradajz pire ne potamni, a začini ne zamirišu.
Sklonite sa vatre i umešajte smeđi pirinač, crni pasulj, kukuruz, sok i koru limuna. Začinite po ukusu. Napunite paprike smesom od pirinča i pospite sirom. Stavite u veliku posudu za pečenje i pecite na roštilju 5 do 10 minuta ili dok sir ne porumeni. Po želji pospite svežim peršunom i servirajte sa kriškama limuna. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i paprike punjene mesom i zapečene sa sirom.
BONUS VIDEO
StvarUkusa