Punjene paprike mogu da se prave na različite načine, a možete i da menjate punjenje po želji i da eksperimentišete. Od posnih do mrsnih, sve je moguće. Ukoliko volite paprike možda ćete želeti da napravite i paprike punjene krompirom i kiselim kupusom. Evo kako da napravite sveže punjene paprike, zapečene u rerni.
Sastojci:
- 60 g pirinča
- So, po ukusu
- 600 g - 4 velike zelene paprike , prepolovljene po dužini i očišćene
- 2 kašike ulja
- 450 g mlevenog mesa
- 1 mali luk, iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- Biber, po ukusu
- 2 kašike paradajz sosa
- 2 kašičice origana
- 3/4 kašičice mlevenog kima
- 450 g paradajza isečenog na kockice
- 30 g seckanih svežih listove peršuna, plus još za serviranje
- 200 g iseckanog kačakavalja
Recept za sveže punjene paprike
Prokuvajte pirinač
Za sveže punjene paprike u maloj šerpi pomešajte pirinač, vodu i prstohvat soli. Pustite da proključa na srednje jakoj vatri. Pokrijte i smanjite toplotu na nisku. Krčkajte dok pirinač ne omekša i voda se ne upije, oko 17 minuta. U međuvremenu, uljučite rernu na 25 stepeni i poređajte na peleh za pečenje polovine zelenih paprika, isečenom stranom nadole prelijte ih sa malo ulja. Pecite, pažljivo posmatrajući, dok ne počnu da se ugljenišu na nekim mestima, oko 5 minuta. Okrenite paprike isečenom nagore i nastavite da se peku dok ne omekšaju, još oko 2 minuta. Pustite da se malo ohlade.
Dinstajte meso i pradajz
U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte preostalu kašiku ulja. Dodajte mleveno meso, luk i beli luk; začiniti solju i biberom. Dinstajte, povremeno mešajući, dok se meso ne skuva, oko 7 minuta. Dodajte paradajz sos, origano i kim i kuvajte, mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte seckani paradajz i opet promešajte da se sve sjedini. Pustite da provri, a zatim smanjite toplotu na srednje-nisku i dinstajte, povremeno mešajući, dok se tečnost malo ne smanji, oko 5 minuta.
Zagrejte rernu
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte pirinač, mleveno meso i peršun. U tepsiju poređajte paprike sa isečenom stranom na gore i začiniti ih solju i biberom. Napunite svaku papriku mešavinom mesa i paradajza. Svaku papriku odozgo pospite kačkavaljem. Prekrijte posudu za pečenje folijom. Pecite punjene paprike dok ne omekšaju, oko 25 minuta. Skinite foliju i pecite, dok sir ne počne da se topi, još 2 do 3 minuta. Serivrajte i uživajte u sveže punjenim paprikama, zapečenim u rerni.
Pročitajte kako se prave paprike punjene krompirom i graškom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs