Punjene paprike mogu da se prave na različite načine, a možete i da menjate punjenje po želji i da eksperimentišete. Od posnih do mrsnih, sve je moguće. Ukoliko volite paprike možda ćete želeti da napravite i paprike punjene krompirom i kiselim kupusom. Evo kako da napravite sveže punjene paprike, zapečene u rerni.
Sastojci:
- 60 g pirinča
- So, po ukusu
- 600 g - 4 velike zelene paprike , prepolovljene po dužini i očišćene
- 2 kašike ulja
- 450 g mlevenog mesa
- 1 mali luk, iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- Biber, po ukusu
- 2 kašike paradajz sosa
- 2 kašičice origana
- 3/4 kašičice mlevenog kima
- 450 g paradajza isečenog na kockice
- 30 g seckanih svežih listove peršuna, plus još za serviranje
- 200 g iseckanog kačakavalja
Recept za sveže punjene paprike
Prokuvajte pirinač
Za sveže punjene paprike u maloj šerpi pomešajte pirinač, vodu i prstohvat soli. Pustite da proključa na srednje jakoj vatri. Pokrijte i smanjite toplotu na nisku. Krčkajte dok pirinač ne omekša i voda se ne upije, oko 17 minuta. U međuvremenu, uljučite rernu na 25 stepeni i poređajte na peleh za pečenje polovine zelenih paprika, isečenom stranom nadole prelijte ih sa malo ulja. Pecite, pažljivo posmatrajući, dok ne počnu da se ugljenišu na nekim mestima, oko 5 minuta. Okrenite paprike isečenom nagore i nastavite da se peku dok ne omekšaju, još oko 2 minuta. Pustite da se malo ohlade.
Dinstajte meso i pradajz
U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte preostalu kašiku ulja. Dodajte mleveno meso, luk i beli luk; začiniti solju i biberom. Dinstajte, povremeno mešajući, dok se meso ne skuva, oko 7 minuta. Dodajte paradajz sos, origano i kim i kuvajte, mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte seckani paradajz i opet promešajte da se sve sjedini. Pustite da provri, a zatim smanjite toplotu na srednje-nisku i dinstajte, povremeno mešajući, dok se tečnost malo ne smanji, oko 5 minuta.
Zagrejte rernu
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte pirinač, mleveno meso i peršun. U tepsiju poređajte paprike sa isečenom stranom na gore i začiniti ih solju i biberom. Napunite svaku papriku mešavinom mesa i paradajza. Svaku papriku odozgo pospite kačkavaljem. Prekrijte posudu za pečenje folijom. Pecite punjene paprike dok ne omekšaju, oko 25 minuta. Skinite foliju i pecite, dok sir ne počne da se topi, još 2 do 3 minuta. Serivrajte i uživajte u sveže punjenim paprikama, zapečenim u rerni.
Pročitajte kako se prave paprike punjene krompirom i graškom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo