Sastojci:
- 95 g zelenog sočiva
- 480 ml vode za kuvanje
- 3 kašike tahinija
- 2 čena belog luka
- pola kašičice mlevenog kima
- malo slatke dimljene paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašike vode za razblaživanje
- so i biber po ukusu
- seckani svež korijander i malo maslinovog ulja (za dekoraciju)
Priprema:
Ako volite humus, ovaj kremasti namaz od zelenog sočiva će vas prijatno iznenaditi. Puna činija ukusa, glatke teksture, idealan je za mazanje, kao umak ili dodatak uz povrće i hleb. Bogat proteinima i vlaknima, a lagan za pripremu – savršen za zdrav obrok ili užinu.
Isperite sočivo u sitnoj cediljki pod mlazom hladne vode. Stavite ga u šerpu sa 2 šolje vode i zagrejte na jakoj vatri. Kada provri, poklopite i kuvajte na laganoj vatri 15–20 minuta, dok ne omekša. Sklonite sa vatre, procedite sočivo i isperite ga hladnom vodom. Ostavite malo kuvanog sočiva sa strane za dekoraciju, a ostatak dobro ocedite.
Stavite kuvano sočivo u blender ili secka. Blendajte oko 1 minut, praveći pauzu da sastružete masu sa stranica. Dodajte tahini, beli luk, kim, papriku, maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Nastavite da blendate još 1–2 minuta, dok ne dobijete glatku smesu.
Uz uključen blender, dodajte 1–2 kašike vode, po potrebi, dok ne dobijete željenu kremastu teksturu.
Prebacite humus u plitku činiju. Kašikom oblikujte blage talase po površini, zatim ukrasite sačuvanim sočivom, seckanim korijanderom i malo maslinovog ulja. Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno.
Bonus video