Sastojci:
- 1 kg očišćenih višanja (mereno bez koštica)
- 350 g šećera
- Sok od 1 limuna
- Rendana kora od 1 limuna
Priprema:
Uvek se znalo – čim višnje omekšaju na suncu i zamirišu kraj bašte, vreme je za kuvanje džema. Ovaj recept se prenosi s kolena na koleno – jednostavan je, ali pun duše i ukusa kakav samo domaće može da ima.
U većoj posudi sjedinite višnje, šećer, sok i koru limuna. Dobro promešajte kašikom. Pokrijte i ostavite da se marinira oko 2 sata, dok višnje ne puste sok. Sipajte sve u šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 1 sat. Povremeno mešajte da ne zagori. Izvadite veće komade kore limuna. Po želji usitnite džem štapnim mikserom – možete ga ostaviti glatkog ili sa komadićima.
Vruć džem sipajte u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako da se vakumira.
Bonus video
