Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 6 čenova belog luka
  • 60 g sitno seckanog peršuna
  • 1/2 kašičice slatke dimljene paprike u prahu
  • prstohvat morske soli
  • prstohvat crnog bibera
Zašto je korisno jesti plavi patlidžan?

Plavi patlidžan ima antioksidativna svojstva, antiinflamatorna svojstva i obezbeđuje dnevne potrebe organizma za manganom. Sadrži i folate, kao i vitamin B, kalijum i vatim C i K. Sadrži i vlakna, te je dobar za rad probavnog sistema.

Recept za patlidžan sa belim lukom:

Kako biste pripremili patlidždan, prvo ga operite i osušite, a zatim ga isecite na kolutove debljine između oko 1 cm. Poređajte sve kriške u jednom sloju i pospite morskom solju sa obe strane, prebacite u cediljku i ostavite da odstoji 30 minuta. U međuvremenu, grubo iseckajte 6 čenova belog luka i zajedno sa sitno seckanim peršunom i prstohvatom morske soli gnječite, dok ne dobijete strukturu paste.

Nakon 30 minuta, prebacite kriške patlidžana preko papirnih ubrusa, sve u jednom sloju, potpuno osušite i začinite crnim biberom samo sa jedne strane. Zagrejte veliki tiganj i nakon što se zagreje poprskajte sa 1 kašikom maslinovog ulja i dodajte kriške patlidžana u jednom sloju, pa ih pržite u serijama, do 3 minuta sa svake strane, zatim prebacite u posudu za serviranje.

Koristeći isti tiganj, smanjite vatru na nisku, dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i smesu sa belim lukom, pa neprekidno mešajte 30 sekundi, a zatim sklonite sa vatre. Raširite smesu sa belim lukom preko kriški patlidžana, pa pospite sa malo slatke dimljene paprike, i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kari od patlidžana i krompira.

Pročitajte kako se pravi musaka sa patlidžanom i šampinjonima

BONUS VIDEO

00:26
Kako se pravi baba ganuš Izvor: instagram/healthygirlkitchen

StvarUkusa