Sastojci:
- 1 veliki patlidžan
- 3 kašike maslinovog ulja
- 6 čenova belog luka
- 60 g sitno seckanog peršuna
- 1/2 kašičice slatke dimljene paprike u prahu
- prstohvat morske soli
- prstohvat crnog bibera
Recept za patlidžan sa belim lukom:
Kako biste pripremili patlidždan, prvo ga operite i osušite, a zatim ga isecite na kolutove debljine između oko 1 cm. Poređajte sve kriške u jednom sloju i pospite morskom solju sa obe strane, prebacite u cediljku i ostavite da odstoji 30 minuta. U međuvremenu, grubo iseckajte 6 čenova belog luka i zajedno sa sitno seckanim peršunom i prstohvatom morske soli gnječite, dok ne dobijete strukturu paste.
Nakon 30 minuta, prebacite kriške patlidžana preko papirnih ubrusa, sve u jednom sloju, potpuno osušite i začinite crnim biberom samo sa jedne strane. Zagrejte veliki tiganj i nakon što se zagreje poprskajte sa 1 kašikom maslinovog ulja i dodajte kriške patlidžana u jednom sloju, pa ih pržite u serijama, do 3 minuta sa svake strane, zatim prebacite u posudu za serviranje.
Koristeći isti tiganj, smanjite vatru na nisku, dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i smesu sa belim lukom, pa neprekidno mešajte 30 sekundi, a zatim sklonite sa vatre. Raširite smesu sa belim lukom preko kriški patlidžana, pa pospite sa malo slatke dimljene paprike, i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kari od patlidžana i krompira.
Pročitajte kako se pravi musaka sa patlidžanom i šampinjonima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
