Sastojci:

  • 1 patlidžan
  • 300 g kremastog sira
  • 1 praziluk ili crni luk
  • 1 čen belog luka
  • parmezan po ukusu
  • 1 šolja vode
  • 250 g brašna
  • So, biber
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Ukusna, jednostavna i brza za pripremu, ova fokača je savršen izbor za svaki obrok. Bez mešenja i čekanja da testo naraste, dobićete mekanu i aromatičnu pitu sa bogatim nadevom od patlidžana i sira. Idealna je za doručak, ručak ili laganu večeru. 

Saveti:

Ako volite intenzivniji ukus, dodajte malo origana ili majčine dušice u smesu.
Možete koristiti i drugi kremasti sir, poput rikote ili krem sira.
Za hrskaviju koricu, pre pečenja fokaču pospite parmezanom i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Patlidžan iseći na tanke kolutove i kratko propržiti na maslinovom ulju, zajedno sa sitno seckanim prazilukom (ili crnim lukom) i belim lukom. Začiniti solju i biberom. Pred kraj prženja dodati krem sir i parmezan pa pustiti da se sve istopi.

U činiji pomešati brašno, vodu, prstohvat soli i malo maslinovog ulja. Mešati dok ne dobijete glatku, tečnu smesu. U podmazan pleh sipati testo, rasporediti i peći 7-10 minuta na 200 stepeni. Zatim izvaditi i rasporediti fil preko pa vratiti u rernu na 20 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Služiti toplo ili hladno – Fokača je jednako ukusna i kada se ohladi.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču