Sastojci:

  • 1 veća tikvica
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica belog luka (sitno seckanog ili u prahu)
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 80 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist...)
  • 1 kašika majoneza
  • Sveža mirođija po ukusu

Priprema:

Ako volite jednostavna jela iz rerne koja se spremaju bez muke, a nestaju sa stola za čas – isprobajte ove tikvice. Sočne su, aromatične i prekrivene savršenim prelivom od majoneza i sira.

Savet:

Ako želite dodatnu hrskavost, tikvice pre pečenja možete kratko zapeći 10 minuta, pa tek onda dodati preliv i vratiti u rernu još 10 minuta.

Operite tikvicu i isecite je na kolutove srednje debljine. Stavite ih u veću posudu, posolite, dodajte beli luk, dimljenu papriku i biljno ulje. Promešajte da se sve ravnomerno obloži. Poređajte tikvice na pleh obložen papirom za pečenje. U manjoj činiji izmešajte izrendan sir, majonez i sitno seckanu mirođiju. Na svaku tikvicu stavite po malo pripremljenog preliva.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a preliv lepo porumeni.

Služite ih tople uz jogurt ili hladne kao predjelo – savršeno prijaju i u jednoj i drugoj varijanti.

Bonus video

Recept za faširane šnicle od tikvica Izvor: Recept za faširane šnicle od tikvica