Sastojci:
- 1 veća tikvica
- pola kašičice soli
- 1 kašičica belog luka (sitno seckanog ili u prahu)
- 1 kašičica dimljene paprike
- 2 kašike biljnog ulja
- 80 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist...)
- 1 kašika majoneza
- Sveža mirođija po ukusu
Priprema:
Ako volite jednostavna jela iz rerne koja se spremaju bez muke, a nestaju sa stola za čas – isprobajte ove tikvice. Sočne su, aromatične i prekrivene savršenim prelivom od majoneza i sira.
Operite tikvicu i isecite je na kolutove srednje debljine. Stavite ih u veću posudu, posolite, dodajte beli luk, dimljenu papriku i biljno ulje. Promešajte da se sve ravnomerno obloži. Poređajte tikvice na pleh obložen papirom za pečenje. U manjoj činiji izmešajte izrendan sir, majonez i sitno seckanu mirođiju. Na svaku tikvicu stavite po malo pripremljenog preliva.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a preliv lepo porumeni.
Služite ih tople uz jogurt ili hladne kao predjelo – savršeno prijaju i u jednoj i drugoj varijanti.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini