Za vreme Uskršnjeg posta počastite se ukusnim lažnim krempitama koje su filovane kremom od jagoda.

Krempita je popularan starinski kolač koji se pravi od hrskavih kora filovanim laganim kremom od umućenih jaja i vanile. Priprema je jednostavna, a sastojci se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu. Ako se pridržavate Uskršnjeg posta predlažemo vam da klasičnu krempitu obogatite filom od jagoda i tako napravite ukusan posni kolačkojim ćete se zasladiti u narednim danima.
- Sastojci:
- 250 g posnog lisnatog testa
- Za fil od jagoda:
- 300 g smrznutih jagoda
- 70 g šećera
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašičice želatina
- 30 ml vode
- 300 g posnog krem sira
- 40 g šećera u prahu
- 300 ml biljne slakte pavlake
Priprema:
Lisnato testo odmrznite, pa pospite brašnom i razvucite oklagijom. Stavite ga u pleh obložen pek papirom i pecite na 200°C oko 15-20 minuta. U šerpu sipajte jagode, šećer i limunov sok i kuvajte dok ne proključa, uz neprestano mešanje (smesa treba da bude gušća i bez grudvica). U drugoj posudi pomešajte želatin i vodu i ostavite sa strane da nabubri nekih 5-10 minuta, a zatim otopite na pari. Želatin dodajte u jagode i promešajte. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, a u drugoj posudi umutite slatku pavlaku. U umućenu slatku pavlaku dodajte jagode i sjedinite mikserom, pa dodajte i krem sir i lagano umešajte sve sastojke. Lisnato testo isecite u obliku kvadrata (veličine kalupa), pa stavite u kalup. Sipajte preko fil i poravnajte. Ostatak testa izmrvite preko. Stavite u frižider preko noći. Pospite šećerom u prahu i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.