Krempita je popularan starinski kolač koji se pravi od hrskavih kora filovanim laganim kremom od umućenih jaja i vanile. Priprema je jednostavna, a sastojci se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu. Ako se pridržavate Uskršnjeg posta predlažemo vam da klasičnu krempitu obogatite filom od jagoda i tako napravite ukusan posni kolačkojim ćete se zasladiti u narednim danima. 

  • Sastojci:
  • 250 g posnog lisnatog testa
  • Za fil od jagoda:
  • 300 g smrznutih jagoda
  • 70 g šećera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 kašičice želatina
  • 30 ml vode
  • 300 g posnog krem sira
  • 40 g šećera u prahu
  • 300 ml biljne slakte pavlake 

Priprema:
Lisnato testo odmrznite, pa pospite brašnom i razvucite oklagijom. Stavite ga u pleh obložen pek papirom i pecite na 200°C oko 15-20 minuta. U šerpu sipajte jagode, šećer i limunov sok i kuvajte dok ne proključa, uz neprestano mešanje (smesa treba da bude gušća i bez grudvica). U drugoj posudi pomešajte želatin i vodu i ostavite sa strane da nabubri nekih 5-10 minuta, a zatim otopite na pari. Želatin dodajte u jagode i promešajte. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, a u drugoj posudi umutite slatku pavlaku. U umućenu slatku pavlaku dodajte jagode i sjedinite mikserom, pa dodajte i krem sir i lagano umešajte sve sastojke. Lisnato testo isecite u obliku kvadrata (veličine kalupa), pa stavite u kalup. Sipajte preko fil i poravnajte. Ostatak testa izmrvite preko. Stavite u frižider preko noći. Pospite šećerom u prahu i služite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE