Omiljena američka poslastica, mafini, prave se često i služe u raznim prilikama. Kako se brzo i lako prave ni ne čudi zašto neretko izbor pada baš na njih. Za ove čokoladne mafine, potrebno je kao i za sve, da se svi sastojci izmešaju, umute, stave u kalup za mafine, a onda ispeku u rerni. Međutim, za ovaj kolač biće vam potrebno i kondezovano mleko kako biste ga napunili njime, ali i sneg od belanaca koji ćete pomoću kese za filovanje stavite na mafine. Za sam kraj, biće vam potrebno još čokolade, pošto ćete umakati mafine u nju kada je otopite, a kada se malo stegnu, prelijte ih sa malo bele čokolade.
Sastojci:
Za mafine:
- 160 g putera
- 160 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 jaja
- 200 g brašna
- 40 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 200 g mleka
Za šne:
- 60 g vode
- 250 g šećera
- 4 belanaca
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Još:
- 100 g kondezovanog mleka
- 400 g čokolade
Priprema:
U činiju dodajte puter, šećer, ekstrakt vanile i mutite 3-4 minuta, dok ne postane penasto. Dodajte i jaja, mutite, a zatim sipajte brašno, kakao, prašak za pecivo, so, mleko i mešajte još 10 minuta. Stavite smesu u kesu za filovanje i napunite kalupe za mafine. Pecite ih oko 20 minuta na 160°C, pa ih ostavite da se ohlade. Za to vreme u jednoj posudi stavite belanca, so, eksrakt vanile i mutite dok se smesa ne stegne. U šerpu dodajte vodu, šećer i kuvajte nekoliko minuta. Zatim sipajte u smesu sa belancima i mutite 5 minuta. Izvadite mafine iz pleha, pa nožem napravite malu rupu na vrhu kolača. Napunite je smesom od kondezovanog mleka, a zatim pomoću kese za filovanje stavite beli fil. Ostavite ih da se hlade u fližideru, pa zatim mafine do pola umočite u otopljenu čokoladu i ostavite da se malo ohlade. Ako želite možete ih preliti otopljenom belom čokoladom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem