Torta sa 2 fila je odlična ideja za slavski desert. Kore se prave od belanaca u koja dodajete mak i brašno, a voćni i beli fil daju poseban ukus. Na kraju se sve prelije čokoladnom glazurom i ohladi se preko noći u frižideru. Voće možete da koristite po izboru mogu da budu i trešnje, jagode, bobičasto voće... Posle silne hrane za slavu, gosti jedva čekaju kolače ili tortu, pa vi poslužite osvežavajuću poslasticu koja će svima prijati.
Sastojci:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 500 ml mleka
- 100 g putera
- 100 g bele čokolade
Za koru:
- 6 belanaca
- prstohvat soli
- 6 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike maka
Za crveni fil:
- 450 g bobičastog voća
- 3 kašike šećera
- 2-3 kašike vode
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 100 ml vode
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. U žumanca dodajte šećer i skrob, dobro sjedinte, pa sipajte mleko i nastavite da mešate. Kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte puter i čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Belanca umutite sa prstohvatom soli. Dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte skrob pomešan sa praškom za pecivo, promšeajte, pa dodajte mak. Sve lepo sjedinite. Kalup prečnika 22 cm prekrijte pek papirom, pa sipajte pola smese. Pecite na 180°C nekih 30 minuta. Na isti način ispecite i drugu koru od preostale smese. Voće pomešajte sa šećerom i vodom. Kuvajte dok se šećer ne otopi, pa štapnim mikserom napravite kašu. Dodajte kukuruzni skrob pomešan sa vodom, pa kuvajte dok se ne zgusne uz konstatno mešanje. Na obe kore premažite vrući fil od voća, pa ostavite da se ohladi. Sipajte beli fil, pa preko koru sa voćnim filom okrenutim na gore, a zatim opet beli fil. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i stavite preko belog fila. Ohladite preko noći u frižideru.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem