Torta toliko bogatog ukusa i izgleda da će očarati svakoga već na prvi zalogaj. Priprema je neviđeno laka, ali zahteva malo vremena. Ništa nije komolikovano jedino što ima više slojeva, pa ne može da bude spremana za 10 minuta. Čokoladne kore, kremasti fil sa dodatkom kikirikija i čokoladna glauzra na vrhu čine je neodoljivom i idealno za svaku slavu ili rođendan.
Sastojci:
Za koru:
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 3 jajeta
- 120 ml ulja
- 50 g kakaoa
- 200 ml vode
Za fil:
- 250 g karamel bombone
- 70 ml mleka
- 350 g putera
- 500 g kuvanog kondenzovanog mleka
- 500 g kikirikija
- 100 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
- 50 g seckanog kikirikija
Priprema:
U jaja dodajte ulje, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, vanilu i šećer, pa sjedinite žicom. Zatim dodajte brašno i dobro promešajte. U kakao dodajte vruću vodu i promešajte, pa sipajte u smesu sa brašnom. Pleh dimenzija 30x30 obložite pek papirom, pa sipajte dobijenu smesu. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Koru isecite na 4 dela, treba da dobijete deblje trake.
Puter umutite, pa dodajte kuvano kondenzovano mleko i sjedinite mikserom. Odvojite malo fila sa strane, pa u veći deo sipajte kikiriki i promešajte. Otopite karamel bombone sa mlekom. Prvu koru premažite debljim slojem fila, pa malo prelijte sa karamel filom. Tako ređajte do poslednje kore. Premažite ivice torte sa onim kondezovanim mlekom što ste odvojili sa strane. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa u čokoladnu glazuru dodajte seckani kikiriki. Promešajte i sipajte na vrh torte.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem