Štrudla sa makom i štrudla sa jabukama su omiljene poslastice svih generacija. Podsećaju nas na detinjstvo kada su nam bake pripremale i kada je cela kuća mirisala. Sa ovim receptom ćete napraviti bolje i od profesionalaca, a tajna je da se testo premaže džemom i da se dodaju orasi i suvo grožđe.
Sastojci:
- 1 jabuka
- sok od pola limuna
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- 250 g lisnatog testa
- 30 g oraha
- malo suvog grožđa
- 4 kašike džema po želji
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
Jabuke isecite na tanke kriške, pa preko sipajte limunov sok, šečer i cimet i promešajte. Testo razvucite u obliku pravouganika, pa po sredini namažite džem. Preko stavite jabuke, suvo grožđe i seckane orahe. Preklopite testom, vrh premažite džemom, pa preklopite testom sa druge strane. Isecite kao štrudlu i onda premažite sa žumancetom koje ste umutili sa mlekom. Poređajte preostale kriške jabuke na vrh i pospite šećerom. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus