Štrudla sa makom i štrudla sa jabukama su omiljene poslastice svih generacija. Podsećaju nas na detinjstvo kada su nam bake pripremale i kada je cela kuća mirisala. Sa ovim receptom ćete napraviti bolje i od profesionalaca, a tajna je da se testo premaže džemom i da se dodaju orasi i suvo grožđe. 

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • sok od pola limuna
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 250 g lisnatog testa
  • 30 g oraha 
  • malo suvog grožđa 
  • 4 kašike džema po želji 
  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Jabuke isecite na tanke kriške, pa preko sipajte limunov sok, šečer i cimet i promešajte. Testo razvucite u obliku pravouganika, pa po sredini namažite džem. Preko stavite jabuke, suvo grožđe i seckane orahe. Preklopite testom, vrh premažite džemom, pa preklopite testom sa druge strane. Isecite kao štrudlu i onda premažite sa žumancetom koje ste umutili sa mlekom. Poređajte preostale kriške jabuke na vrh i pospite šećerom. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa