Bolje od krofni i princes krofni, mafini punjeni vanila filom će vas oduševiti na prvi zalogaj. Umesite testo, a zatim stavite u kalup za mafine i sipajte preko fil. Ispecite za manje od pola sata i ukusni zalogaji su spremni za posluženje.
Posle upotrebe operite kalup za mafine na jednostavan način.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- rendana kora limuna
- sok od pola limuna
- 300 g brašna
- 10 g praška za pecivo
Za fil:
- 400 ml mleka
- 1 žumance
- 100 g šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1 kašika brašna
- 1 vanilin šećer
- sok od pola limuna
- 20 g putera
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom, uljem, korom limuna i sokom od limuna. Dodajte brašni i prašak za pecivo, pa umesite testo. Stavite u foliju i ostavite u frižideru 20 minuta. Sve sastojke za fil, sem putera, sjedinite u šerpi i kuvajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Pred kraj dodajte puter i kuvajte, uz mešanje, dok se ne otopi. Kalup za mafine dobro namasite i pospite brašnom. Kidajte testo i ređajte u kalup. Prstima raširite po dnu i ivici kako biste dobili korpicu. Sipajte fil preko. Ostatak testa razvucite i čašom napravite kružni oblik. Stavite preko fila. Od preostalog testa napravite tanke zimijice i obmotajte oko kruga kojim ste zatvorili mafine. Pecite na 200°C oko 25 minuta. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno