Omiljeni sastojci u jednom kolaču. Čokoladi i višnjama niko ne može da odoli.

Sastojci:

Za kolač:

  • 250 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g putera
  • 180 g šećera
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica arome vanile
  • 300 g svežih ili zamrznutih višanja

Za krem:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 200 g tamne čokolade
  • 50 ml hladne vode
  • 1 kesica (10g) želatina

Za glazuru:

  • 70 g tamne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 180°C. Obložite pleh dimenzija oko 20x30 cm pek papirom ili ga premažite uljem i pospite brašnom.

Odmerite brašno, pomešajte ga sa praškom za pecivo, pa ovu smesu prosejte. Omekšali puter umutite sa šećerom 3 do 4 minuta dok masa ne posvetli. Dodajte jedno po jedno jaje, a nakon svakog dobro izmiksajte da se sjedini sa masom. Zatim dodajte aromu vanile, pa još jednom sve umutite. U masu sa puterom dodajte smesu brašna i praška za pecivo, pa sve sjedinite. Dobićete prilično gusto testo. Testo rasporedite u pripremljen pleh, pa po njemu pobacajte višnje.

Pecite u zagrejanoj rerni 30 do 35 minuta. Pred kraj pečenja uradite probu čačkalicom. Kad ubodete testo, ako izađe suva čačkalica, pečeno je. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.

Prelijte želatin sa hladnom vodom i ostavite 15 minuta da nabubri. Istopite čokoladu na pari, pa ostavite da se malo prohladi. Ulupajte slatku pavlaku u mekan šlag. Pazite da je ne umutite previše. Istopite želatin na slaboj vatri. U ulupanu slatku pavlaku dodajte prohlađenu čokoladu i istopljeni želatin i sve sjedinite mikserom. Čokoladni mus nanesite ravnomerno preko ohlađenog kolača. Za glazuru zagrejte slatku pavlaku i dodajte joj izlomljenu čokoladu. Mešajte uz blago zagrevanje dok se čokolada ne istopi i sve se sjedini. Prelijte kolač glazurom i ostavite ga u frižider na nekoliko sati da se sve poveže i stegne.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: mimiskingdom