Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 350 g seckanih oraha + 240 g za punjenje gnezda
- 113 g putera, rastopljenog
- 1 l vode
- 800 g šećera
- 1 limun
- 1 kesica vanilinog šećera
Recept za baklava gnezda:
Kako biste napravili baklavu na ovaj najčin, prvo zagrejte rernu na 175 C. Dok se rerna zagreva, istopite puter i ostavite sa strane. Odmotajte kore i položite jedan list na radnu površinu. Obilno premažite otopljenim puterom, a zatim položite 2 kore preko toga. I drugi list premažite otopljenim puterom.
Zatim pospite seckane i mlevene orahe po vrhu, izdašno koliko želite. Zatim stavite iglu za pletenje na ivicu koja vam je najbliža. Počnite je motate sa korama u pravcu od vas. Čvrsto zarolajte, dok ne dođete do drugog kraja. Prestanite da rolate kada vam ostane oko 2 cm do kraja. To će biti dno gnezda kada se sastavi.
Zatim gurnite obe strane umotane baklave ka sredini. Nakon toga polako izvucite iglu. Kada je igla izvađena, uzmite svaki kraj i spojite ih da formiraju krug. Lagano pritisnite da spojite krajeve i prebacite u nepodmazan pleh. Napunite svaku sredinu gnezda sa dodatnom 240 g oraha. Na kraju, premažite svako gnezdo preostalim otopljenim puterom. Pecite 25-30 minuta dok ne porumeni.
Dok se peku gnezda, napravite sirup. U velikoj šerpi pomešajte šećer, vanilin šećer i vodu. Dodajte 2-3 kapi svežeg limunovog soka. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu na nisku i nastavite sa kuvanjem dok se tečnost ne smanji za 1/3. U sirup dodajte par kriški svežeg limuna.
Kada je baklava ispečena, izvadite iz rerne i odmah počnite da prelivate preko ohlađeni sirup. Sirup treba samo da pokrije gnezda baklave. Stavite kriške limuna na vrh gnezda za dekoraciju ako želite. Ostavite da se potpuno ohladi i da gnezda baklave upiju sirup. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čokoladnu baklavu sa lešnicima.
Pročitajte i kako se prave baklave od testa natopljene sirupom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.