Bakalva je poznata slatka pita koja se nekada služila samo sulatanima, a nije znao svako da je napravi. Koristile su se domaće kore, koje su domaćice same razvije, a danas postoji dosta različitih recepata i ne zna se koji je ukusniji. Ako volite da ih jedete, donosimo vam najbrži i najjednostavniji recept za baklavu sa pistaćima koja izgleda kao mafini. Uživajte!
Sastojci:
- 500 g kora
- 1/2 šolje putera
- 1/2 šolje mlevenih pistaća
- 100 ml vode
- 100 g šećera
- 1 kriška limuna
- jestive latice ruže (po želji)
Recept za baklava mafine:
Pripremite kore
Uzmite pakovanje kora, pa ih izvucite iz kese i isecite na kolutove. Nemojte da odmoravate nego samo isecite na kolutove. Poređajte u kalup za mafine.
Pecite baklavu
Sve kore premažite istopljenim puterom, pa pospite mlevenim pistaćima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Napravite sirup
U šerpi istopite šećer i vodu, pa prelijte sirup preko bakalava. Ostavite da malo upije i služite. Pospite jestivim laticama ruže ako želite.
Pročitajte i ovo: Moderna baklava sa juga Srbije
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus