Bakalva je poznata slatka pita koja se nekada služila samo sulatanima, a nije znao svako da je napravi. Koristile su se domaće kore, koje su domaćice same razvije, a danas postoji dosta različitih recepata i ne zna se koji je ukusniji. Ako volite da ih jedete, donosimo vam najbrži i najjednostavniji recept za baklavu sa pistaćima koja izgleda kao mafini. Uživajte!
Sastojci:
- 500 g kora
- 1/2 šolje putera
- 1/2 šolje mlevenih pistaća
- 100 ml vode
- 100 g šećera
- 1 kriška limuna
- jestive latice ruže (po želji)
Recept za baklava mafine:
Pripremite kore
Uzmite pakovanje kora, pa ih izvucite iz kese i isecite na kolutove. Nemojte da odmoravate nego samo isecite na kolutove. Poređajte u kalup za mafine.
Pecite baklavu
Sve kore premažite istopljenim puterom, pa pospite mlevenim pistaćima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Napravite sirup
U šerpi istopite šećer i vodu, pa prelijte sirup preko bakalava. Ostavite da malo upije i služite. Pospite jestivim laticama ruže ako želite.
Pročitajte i ovo: Moderna baklava sa juga Srbije
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese