Bakalva je poznata slatka pita koja se nekada služila samo sulatanima, a nije znao svako da je napravi. Koristile su se domaće kore, koje su domaćice same razvije, a danas postoji dosta različitih recepata i ne zna se koji je ukusniji. Ako volite da ih jedete, donosimo vam najbrži i najjednostavniji recept za baklavu sa pistaćima koja izgleda kao mafini. Uživajte!

Sastojci:

  • 500 g kora 
  • 1/2 šolje putera
  • 1/2 šolje mlevenih pistaća
  • 100 ml vode 
  • 100 g šećera
  • 1 kriška limuna 
  • jestive latice ruže (po želji)

Recept za baklava mafine:

11:39
Korak 1

Pripremite kore 

Uzmite pakovanje kora, pa ih izvucite iz kese i isecite na kolutove. Nemojte da odmoravate nego samo isecite na kolutove. Poređajte u kalup za mafine. 

11:39
Korak 2

Pecite baklavu 

Sve kore premažite istopljenim puterom, pa pospite mlevenim pistaćima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. 

11:39
Korak 3

Napravite sirup 

U šerpi istopite šećer i vodu, pa prelijte sirup preko bakalava. Ostavite da malo upije i služite. Pospite jestivim laticama ruže ako želite. 

Pročitajte i ovo: Moderna baklava sa juga Srbije

BONUS VIDEO: 

Instagram/turkuazkitchen Jednostavne baklave u par koraka

(StvarUkusa/S.B.)