Ne postoji osoba koja nije probala baklavu. Možete da je volite ili ne, ali ovo je jedan od najpoznatijih orijentalnih kolača. Nadevi za baklavu mogu da budu od različitih sastojaka, pa tako možete da koristite orašaste plodove, čokoladu, voće... Donosimo vam sjajan recept za bakalvu od maka i višanja, koja će se dopasti svima, a koja se pravi malo drugačije nego originalna. Najbitnije je da znate kako se preliva sirupom, jer on je čini tako slasnom.
Sastojci:
- 500 g kora za baklavu
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 250 g mlevenog maka
- 5 kašika prezli
- 1 prašak za pecivo
- 200 ulja
- 300 g višanja
- Za agdu:
- 600 ml vode
- 600 g šećera
- 1 limun
Recept za baklavu sa makom i višnjama:
Naparavite fil
Odvojite belanca i žumanca, pa belanca umutite sa šećerom u čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite. Zatim u tu smesu dodajte prašak za pecivo, prezle i mak, pa lagano sjedinite špatulom. Na kraju sipajte ulje i opet promešajte.
Ređajte slojeve za baklavu
Tepsiju nauljite, pa na dno poređajte 3 kore. Svaku poprskajte sa malo ulja. Zatim premažite nadevom od maka i poređajte višnje. Zatim stavite dve kore koje ćete isto poprskati uljem, pa premažite nadevom od maka i poređajte višnje. Tako ređajte slojeve dok sve ne utrošite. Poslednji sloj su kore, ali na vrh isto idu 3, kao i na dno.
Pecite baklavu
Premažite uljem koru, pa isecite po želji. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Napravite sirup
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte limun isečen na kolutove. Kuvajte dok ne krene da vri. Prohlađenu baklavu prelijte vrelim sirupom i ostavite da upije.
Pročitajte i ovo: Čokoladna baklava sa domaćim korama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus