Domaća karamela nije komplikovana za pravljenje iako treba biti oprezan kod zagrevanja šećera. Možda ćete želeti da sazante kako da napravite DOMAĆU BELU NUTELU. Karamela može da ima više oblika i veličina. Može da bude u vidu prozirnog sirupa boje ćilibara, koji se stvrdnjava dok se hladi i odličan je za dekoraciju, tu je i sos koji bude u kolačima, ali i gumena bombona karamela. Sve podjednako ukusno i napravljeno od šećera koji je zagrevan dok ne počne dobro da se karamelizuje. Evo kako da napravite domaću karamelu!

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 60 ml vode
  • 60 ml slatke pavlake
  • 4 kašike putera, isečenog na kockice

Recept za domaću karamelu

16:20
Korak 1

Rastopite šećer na vatri

Za domaću karamelu u manjoj šerpi na srednjoj vatri dodajte šećer i morsku so, i prelijte vodom. Kuvajte na srednjoj vatri, mešajući dok se šećer ne rastopi, oko 5 minuta.

16:23
Korak 2

Povećajte temperaturu

Povećajte toplotu na srednje jaku i kuvajte šećer dok ne porumeni, bez mešanja, još 4 do 5 minuta.

16:23
Korak 3

Umešajte pavlaku i puter

Kada karamela dobije duboku bakarnu boju, isključite ringlu i odmah umešajte slatku pavlaku i puter. Smesa će nabubriti pa budite oprezni! Ostavite da se malo ohladi u tiganju, a zatim prebacite u posudu da se potpuno ohladi. Uživajte u domaćoj karameli!

Pročitajte kako se pravi fantastičan desert u čaši od jagoda

BONUS VIDEO

Brauni sa slanom karamelom  Instagram/lovevivvv

StvarUkusa/L.S.