Domaća karamela nije komplikovana za pravljenje iako treba biti oprezan kod zagrevanja šećera. Možda ćete želeti da sazante kako da napravite DOMAĆU BELU NUTELU. Karamela može da ima više oblika i veličina. Može da bude u vidu prozirnog sirupa boje ćilibara, koji se stvrdnjava dok se hladi i odličan je za dekoraciju, tu je i sos koji bude u kolačima, ali i gumena bombona karamela. Sve podjednako ukusno i napravljeno od šećera koji je zagrevan dok ne počne dobro da se karamelizuje. Evo kako da napravite domaću karamelu!
Sastojci:
- 200 g šećera
- 1/4 kašičice morske soli
- 60 ml vode
- 60 ml slatke pavlake
- 4 kašike putera, isečenog na kockice
Recept za domaću karamelu
Povećajte temperaturu
Povećajte toplotu na srednje jaku i kuvajte šećer dok ne porumeni, bez mešanja, još 4 do 5 minuta.
Umešajte pavlaku i puter
Kada karamela dobije duboku bakarnu boju, isključite ringlu i odmah umešajte slatku pavlaku i puter. Smesa će nabubriti pa budite oprezni! Ostavite da se malo ohladi u tiganju, a zatim prebacite u posudu da se potpuno ohladi. Uživajte u domaćoj karameli!
Pročitajte kako se pravi fantastičan desert u čaši od jagoda
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus