Domaća karamela nije komplikovana za pravljenje iako treba biti oprezan kod zagrevanja šećera. Možda ćete želeti da sazante kako da napravite DOMAĆU BELU NUTELU. Karamela može da ima više oblika i veličina. Može da bude u vidu prozirnog sirupa boje ćilibara, koji se stvrdnjava dok se hladi i odličan je za dekoraciju, tu je i sos koji bude u kolačima, ali i gumena bombona karamela. Sve podjednako ukusno i napravljeno od šećera koji je zagrevan dok ne počne dobro da se karamelizuje. Evo kako da napravite domaću karamelu!
Sastojci:
- 200 g šećera
- 1/4 kašičice morske soli
- 60 ml vode
- 60 ml slatke pavlake
- 4 kašike putera, isečenog na kockice
Recept za domaću karamelu
Povećajte temperaturu
Povećajte toplotu na srednje jaku i kuvajte šećer dok ne porumeni, bez mešanja, još 4 do 5 minuta.
Umešajte pavlaku i puter
Kada karamela dobije duboku bakarnu boju, isključite ringlu i odmah umešajte slatku pavlaku i puter. Smesa će nabubriti pa budite oprezni! Ostavite da se malo ohladi u tiganju, a zatim prebacite u posudu da se potpuno ohladi. Uživajte u domaćoj karameli!
Pročitajte kako se pravi fantastičan desert u čaši od jagoda
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem