Proja se pravi od 3 osnovna sastojka, a uvek je bila zamena za hleb. Nastala je u doba nemaštine kada su ljudi kod kuće imali brašno i hleb, pa su osmislili sjajan recept. Protugalci su osmisli slatku verziju proje koja se pravi sa kokosom. Neverovatno je sočna i još lepša od turskog mokrog kolača.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 300 g šećera
- 400 g kukuruznog brašna
- 3 kašike putera
- 4 jajeta
- 200 ml kokosovog mleka
- 50 g kokosa
- 1 kesica praška za pecivo
Recept za slatku proju sa kokosom:
Napravite smesu
U šerpu sipajte mleko, pa dodajte šećer i kukuruzno brašno. Dobro promešajte tako da nema grudvica, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dodajte puter i nastavite da mešate dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Dobijenu smesu sipajte u posudu i ostavite da se lepo ohladi.
Dodajte ostale sastojke
Postepeno dodajte jaja i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Zatim sipajte kokosovo mleko, kokos, kao i prašak za pecivo. Sve lepo promešajte.
Pecite
Kalup ili tepsiju nauljite, pa pospite kukuruznim brašnom. Zatim sipajte dobijenu smesu i lepo poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Pročitajte i ovo: Proja sa medom i puterom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus