Proja je starinsko jelo koje se odvajkada nalazilo na našim trpezama. Pravi se od jeftinih sastojaka koje ima svaka kuća, pa se i u periodima oskudice često nalazila na stolu. Proja je mnogima i danas omiljeno jelo koje pune mnogim nadevima, poput tikvice i slanine. Predlažemo da isprobate i proju sa medom. Osim što u smesu za proju ide med, premazuje se prelivom koji takođe se pravi od meda i putera. Nema sumnje da će vam se dopasti ova kombinacija ukusa!

Sastojci:

  • 1 šolja belog brašna
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 115 g otopljenog putera
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 2 jaja
  • 1 šolja mlaćenice
  • 1/4 šolje meda
  • Za preliv:
  • 1/3 šolje putera
  • prstohvat soli
  • 2 kašike meda 

Recept za proju sa medom i puterom:

U čini pomešajte kukuruzno i belo brašno, so i prašak za pecivo, pa pomešajte sastojke za proju. Ubacite šećer, pa ponovo promešajte. U mlaćenicu ubacite med, ulje, otopljen puter i jaja, pa dobro umutite. Postepeno dodajte smesu sa mlaćenicom i jajima u suve sastojke za proju, pa dobro umutite žicom. Izlijte smesu u vatrostalnu posudu, pa pecite proju na 220°C oko 25-30 minuta. U činiju ubacite puter, prstohvat soli i kašiku meda, pa miksajte 4 minuta. Potom dodajte ostatak meda i umiksajte. Vrelu proju premažite slatkim prelivom. Predlažemo i proju sa blitvom, sirom i prazilukom.

BONUS VIDEO:

Intsgram/Cookistwow Krofne sa rupom na sredini

 Izvor: StvarUkusa