Semifredo je čuveni italijanski desert koji najviše podeseća na sladoled. Recepata za ovu poslasticu postoji milion, a ako i vi želite da ga isprobate onda ga napravite po receptu čuvenog kuvara - Džejmija Olivera. Kombinacija čokolade, grilijaša i mirisnih začina je čarobna, a osvežavajući semifredo će vam prijati kada su napolju vrućine.

Sastojci:

  • 100 g čokolade 
  • 4 jajeta 
  • prstohvat soli
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 200 g sutlijaša sa ukusom vanile 
  • 2 kašike kakaoa
  • Za grilijaš: 
  • 200 g šećera 
  • 50 ml vode 
  • 100 g šećera
  • Još:
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 2 kašičice kakaoa
  • 1 kašičice cimeta
  • mlevenog korijandera
  • jagode 

Recept za čokoladni semifredo:

16:45
Korak 1

Pripremite sastojke 

Istopite čokoladu na pari, pa odvojite žumanca od belanaca. Belacna umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli, a u drugoj posudi lagano umutite slatku pavlaku sa šećerom. 

16:48
Korak 2

Pomešajte sastojke 

U posudi pomešajte čokoladu, žumanca, šne, kakao, kao i slatku pavlaku. Sve lagano sjedinite, pa sipajte u posudu i stavite u zamrzivač na 4 sata. 

16:48
Korak 3

Napravite sirup

U šerpu sipajte šećer i vodu i kuvajte dok se ne zgusne. Zatim dodajte lešnike i ostavite da se smesa ohladi u frižideru. Dobro je izblendirajte. Izvadite semifredo iz kalupa pospite grilijašom i začinima koje ste pomešali (šećer u prahu, kakao, cimet i korijander). Na kraju poređajte seckane jagode i poslužite. 

Pročitajte i ovo: Snikers sladoled

BONUS VIDEO: 

Instagram/maddesmat.se Oreo kolač od 3 sastojka

(StvarUkusa/S.B.)