Semifredo je čuveni italijanski desert koji najviše podeseća na sladoled. Recepata za ovu poslasticu postoji milion, a ako i vi želite da ga isprobate onda ga napravite po receptu čuvenog kuvara - Džejmija Olivera. Kombinacija čokolade, grilijaša i mirisnih začina je čarobna, a osvežavajući semifredo će vam prijati kada su napolju vrućine.
Sastojci:
- 100 g čokolade
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g sutlijaša sa ukusom vanile
- 2 kašike kakaoa
- Za grilijaš:
- 200 g šećera
- 50 ml vode
- 100 g šećera
- Još:
- 2 kašičice šećera u prahu
- 2 kašičice kakaoa
- 1 kašičice cimeta
- mlevenog korijandera
- jagode
Recept za čokoladni semifredo:
Pripremite sastojke
Istopite čokoladu na pari, pa odvojite žumanca od belanaca. Belacna umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli, a u drugoj posudi lagano umutite slatku pavlaku sa šećerom.
Pomešajte sastojke
U posudi pomešajte čokoladu, žumanca, šne, kakao, kao i slatku pavlaku. Sve lagano sjedinite, pa sipajte u posudu i stavite u zamrzivač na 4 sata.
Napravite sirup
U šerpu sipajte šećer i vodu i kuvajte dok se ne zgusne. Zatim dodajte lešnike i ostavite da se smesa ohladi u frižideru. Dobro je izblendirajte. Izvadite semifredo iz kalupa pospite grilijašom i začinima koje ste pomešali (šećer u prahu, kakao, cimet i korijander). Na kraju poređajte seckane jagode i poslužite.
Pročitajte i ovo: Snikers sladoled
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus