Sladoled je poslastica delimično ili u potpunosti zamrznuta koja se uglavnom priprema od mlečnih proizvoda kao što su pavlaka, mleko u prahu, ali i šećera. Ponekad se u pripremi koriste i jaja, a često će se tu naći i čokolada. Samim time mlečni i kremasti sladoledi obiluju kalorijama i zasigurno nisu na popisu poželjnih namirnica na jelovniku osoba koje su na redukcijskim dijetama.

Originalni italijanski delikates, semifredo je bogati ledeni desert koji teksturom i ukusom najviše odgovara sladoledima kakve kupujemo u prodavnicama. Semifredo nudi i dodatnu pogodnost: znatno ga je lakše pripremiti u svom domu nego sladoled za čiju je pripremu najčešće potreban specijalni aparat. Takođe, u slučaju semifreda lakše je "igrati" se namirnicama i pripremiti dijetalnu verziju nego u slučaju sladoleda.

Tri su osnovne komponente semifreda – umućena slatka pavlaka, krema od žumanaca i krem od ulupanih belanaca. U pripremi dijetalnog semifreda vredi posegnuti za manje kaloričnim sastojcima kako bi rezultat bio primeren za sve koji paze na liniju. Stoga predlažemo da se pavlaka od mleka zameni sojinom pavlakom i uživati u poslastici bez griže savesti.

Pročitajte i: Domaći sladoled od samo 3 sastojka

Sastojci (za 6 serviranja):

200 g jagoda, malina ili borovnica

100 g meda

½ čajne kašičice ekstrakta vanile

1 kašika kukuruznog brašna

1 kašika vode

250 ml sojine pavlake

Preliv: 

375 g očišćenih jagoda, malina ili borovnica,

3 kašike voćnog šećera u prahu

Priprema: 

U posudu staviti voće, med i ekstrakt vanile i kuvati na laganoj vatri 5-6 minuta dok voće ne omekša. Ostaviti da se smesa ohladi. U međuvremenu, u drugu posudu staviti sojinu pavlaku i zagrejati na laganoj vatri dok ne prokuva. 

Pročitajte i: Čokoladni mus sa sosom od pomorandže

U šoljicu pomešati kukuruzno brašno i vodu. Kada dobijete homogenu smesu, dodati je u sojinu pavlaku i pomoću štapnog miksera mešati sve sastojke 2-3 minuta, odnosno dok se sojina pavlaka malo ne ugusti. Skloniti s izvora vatre i pusti da se ohladi. 

Dobro promešati smesu voća sa smesom sojine pavlake.

U kalup za hleb staviti prozirnu prijanjajuću foliju. Izliti dobijenu smesu u njega i prekriti prozirnom folijom. Staviti u zamrzivač na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.

Za preliv je potrebno staviti u posudu voće i voćni šećer i kuvati na laganoj vatri oko 5 minuta. Procediti smesu kako bi se odstranila pulpa voća i pusti da se ohladi.

Pre serviranja, izvadite semifreddo iz hladnjaka, ostavi ga 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da "otpusti", naseći na kriške i preliti prelivom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zdravakrava.24sata.hr