Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravite domaće ulje za sunčanje: Bronzani ten uz pomoć sastojaka koje imate svojoj kuhinji

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Približava se odlazak na more i u dilemi ste koje ulje za sunčanje da kupite. Odgovor je NI JEDNO. Evo šta možete napraviti sami i imati lepšu boju nego ikad.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Donosimo vam najjednostavniji recept za ulje za sunčanje koje možete napraviti sami, a koji u sebi objedinjuje tri dragocena sastojka za kožu.

Ovo "uradi sam" ulje za sunčanje zapravo je macerat, pripravak koji se dobija potapanjem lekovitih biljaka u ulje. S obzirom na to da je njegov zaštitni faktor oko pet, preporučuje se koristiti ga kad je koža već potamnela odnosno kada je sunce slabije.

Koža namazana maceratom koji se pravi od zelenih oraha, šargarepe i maslinovog ulja biće mekana, nahranjena i zaštićena. 

Šargarepa je puna beta-karotena, jakog antioksidansa koji štiti kožu od UV zraka. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji i zdraviji od sintetskog koji se upotrebljava u mnogim kremama za sunčanje.

Orasi su krcati vitaminom E, takođe jakim antioksidansom koji je neophodan za zdravu i lepu kožu i sadrži izrazito zdrave masnoće, zbog čega deluju i antikancerogeno.

Maslinovo ulje zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunca, pa vrlo blagotvorno deluje na osetljivu kožu.

S obzirom na to da macerat treba da odstoji mesec dana, preporučujemo da ga napravite što pre kako bi bio spreman kad krenete na more. 

Pročitajte i: Kućni lekovi protiv opekotina od sunca

Sastojci:

6 zelenih oraha

jedna veća ili dve manje sveže šargarepe

maslinovo ulje

Postupak:

Orahe otvorite i stavite u staklenu teglu.

Naribajte šargarepu i zalijte sve maslinovim uljem.

Teglu ostavite da odstoji na suncu oko tri nedelje pa je povremeno protresite. 

Kada prođe tri nedelje macerat procedite i dobijeno ulje spremite u bočicu. 

Savet: Možete upotrebiti i orahe koji su već malo sazreli odnosno otvrdnuli tako da ih jednostavno usitnite čekićem. Čuvate li ulje na hladnom i tamnom mestu, moći ćete ga koristiti i sledeće godine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti