1. Za mus razdvojiti žumanca od belanaca. Izlomiti čokoladu pomoću velikog noža i istopiti je na pari (staviti je u šerpicu, pa onda šerpicu staviti u veću šerpu sa ključalom vodom). Umutiti odvojeno, u jednoj činiji belanca sa 100 g šećera, a u drugoj slatku pavlaku. Umutiti u trećoj činiji žumanca i vanilin šećer. Umešati čokoladu u krem od žumanaca. U dobijenu smesu pažljivo umešati umućenu slatku pavlaku i, tek na kraju, polako umešati i umućena belanca. Pripremljeni mus staviti u friz.

2. U međuvremenu za sos od pomorandže sipati sok u šerpicu, zagrejati ga i prokuvati sa preostalih 90 g šećera. Umešati liker i ostaviti sos da se prohladi.

3. Filetirati pomorandžu na sledeći način: nožem debelo oljuštiti koru, tako da se odstrani tanka bela opnica. Iseći filete pomorandže, između tankih kožica koje razdvajaju kriške.

4. Izmešati sos sa musom, sipati u čaše i ukrasiti filetima pomorandže i kašičicom džema od šumskog voća.


Sastojci:

5 jaja
200 g crne čokolade
190 g šećera
125 ml slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera
1 pomorandža
200 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
3 kašike likera od pomorandže
6 kašičica džema od ribizli (ili nekog drugog bobičastog voća)

SAVET: Mus možete servirati kao sladoled, u kuglama, pa samo preliti sosom i ukrasiti po želji.