Baklave su kolači koje su nekada jeli samo sultani i bogati slojevi društva, a mnogi nisu znali ni kako da ih pripreme. Danas baklave svako može da spremi, a postoji puno recepata i ne zna se koji je lepši. Tako možete da napravite čizkejk baklavu, ferero rošer baklavu... Mi vam sada donosimo i recept koji spaja omiljeno slatko pecivo - mafine i kraljicu među slatkim pitama - baklavu. Obavezno isprobajte!
Sastojci:
- 8 kora
- 100 g putera
- Za testo:
- 190 g brašna
- 1 kašika cimeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g mleka
- 160 m jogurta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 140 g putera
- 200 g šećera
- 3 jajeta
- 60 g mlevenih pistaća
- Za fil:
- 100 slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 200 g krem sira
Recept za baklava mafine:
Napravite testo za mafine
U jednoj posudi pomešajte istopljeni puter i šećer, pa postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. Zatim sipajte jogurt koji ste pomešali sa vanilom. Sipajte i mleko, pa sve lepo sjedinite. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i cimetom. Lepo promešajte. Pomešajte obe smese i sve lepo sjedinite.
Ispecite kore
Uzmite jednu koru i premažite je puterom. Preko stavite drugu koru koju ćete takođe premazati puterom, pa tako ređajte kod ne utrošite sve kore. Stavite u pleh obložen pek papirom, pa manjom čašom (za rakiju) napravite okrugle oblike. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Izvadite okrugle oblike, a ostatak kora dobro izblendirajte.
Pecite mafine
U kalup za mafine stavite papirne kalupe, pa u svaki sipajte kašiku mlevenih kora, a zatim dodajte i pistaće. Treba da rasporedite tako da napunite svaki kalup. Preko sipajte testo za mafine, pa pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta.
Napravite fil
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte krem sir i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sipajte fil u špric za kolače.
Napravite mafine
Preko mafina sipajte malo fila, pa preko stavite krug koji ste napravili od kora. Ako želite možete preko da sipate malo sirupa (koji se pravi od šećera i vode). Zatim ukrasite mlevenim pistaćima.
Pročitajte i ovo: Baklave od testa natopljene sirupom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus