Baklave su kolači koje su nekada jeli samo sultani i bogati slojevi društva, a mnogi nisu znali ni kako da ih pripreme. Danas baklave svako može da spremi, a postoji puno recepata i ne zna se koji je lepši. Tako možete da napravite čizkejk baklavu, ferero rošer baklavu... Mi vam sada donosimo i recept koji spaja omiljeno slatko pecivo - mafine i kraljicu među slatkim pitama - baklavu. Obavezno isprobajte!

Sastojci:

  • 8 kora
  • 100 g putera
  • Za testo:
  • 190 g brašna
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100 g mleka
  • 160 m jogurta 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 140 g putera
  • 200 g šećera
  • 3 jajeta
  • 60 g mlevenih pistaća
  • Za fil: 
  • 100 slatke pavlake 
  • 50 g šećera u prahu 
  • 200 g krem sira

Recept za baklava mafine:

16:13
Korak 1

Napravite testo za mafine

U jednoj posudi pomešajte istopljeni puter i šećer, pa postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. Zatim sipajte jogurt koji ste pomešali sa vanilom. Sipajte i mleko, pa sve lepo sjedinite. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i cimetom. Lepo promešajte. Pomešajte obe smese i sve lepo sjedinite. 

16:17
Korak 2

Ispecite kore 

Uzmite jednu koru i premažite je puterom. Preko stavite drugu koru koju ćete takođe premazati puterom, pa tako ređajte kod ne utrošite sve kore. Stavite u pleh obložen pek papirom, pa manjom čašom (za rakiju) napravite okrugle oblike. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Izvadite okrugle oblike, a ostatak kora dobro izblendirajte. 

16:17
Korak 3

Pecite mafine 

U kalup za mafine stavite papirne kalupe, pa u svaki sipajte kašiku mlevenih kora, a zatim dodajte i pistaće. Treba da rasporedite tako da napunite svaki kalup. Preko sipajte testo za mafine, pa pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. 

16:35
Korak 4

Napravite fil 

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte krem sir i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sipajte fil u špric za kolače. 

16:39
Korak 5

Napravite mafine 

Preko mafina sipajte malo fila, pa preko stavite krug koji ste napravili od kora. Ako želite možete preko da sipate malo sirupa (koji se pravi od šećera i vode). Zatim ukrasite mlevenim pistaćima. 

Pročitajte i ovo: Baklave od testa natopljene sirupom

BONUS VIDEO:

Jednostavne baklave u par koraka  Instagram/turkuazkitchen

(StvarUkusa/S.B.)