Baklave su kolači koje su nekada jeli samo sultani i bogati slojevi društva, a mnogi nisu znali ni kako da ih pripreme. Danas baklave svako može da spremi, a postoji puno recepata i ne zna se koji je lepši. Tako možete da napravite čizkejk baklavu, ferero rošer baklavu... Mi vam sada donosimo i recept koji spaja omiljeno slatko pecivo - mafine i kraljicu među slatkim pitama - baklavu. Obavezno isprobajte!
Sastojci:
- 8 kora
- 100 g putera
- Za testo:
- 190 g brašna
- 1 kašika cimeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g mleka
- 160 m jogurta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 140 g putera
- 200 g šećera
- 3 jajeta
- 60 g mlevenih pistaća
- Za fil:
- 100 slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 200 g krem sira
Recept za baklava mafine:
Napravite testo za mafine
U jednoj posudi pomešajte istopljeni puter i šećer, pa postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. Zatim sipajte jogurt koji ste pomešali sa vanilom. Sipajte i mleko, pa sve lepo sjedinite. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i cimetom. Lepo promešajte. Pomešajte obe smese i sve lepo sjedinite.
Ispecite kore
Uzmite jednu koru i premažite je puterom. Preko stavite drugu koru koju ćete takođe premazati puterom, pa tako ređajte kod ne utrošite sve kore. Stavite u pleh obložen pek papirom, pa manjom čašom (za rakiju) napravite okrugle oblike. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Izvadite okrugle oblike, a ostatak kora dobro izblendirajte.
Pecite mafine
U kalup za mafine stavite papirne kalupe, pa u svaki sipajte kašiku mlevenih kora, a zatim dodajte i pistaće. Treba da rasporedite tako da napunite svaki kalup. Preko sipajte testo za mafine, pa pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta.
Napravite fil
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte krem sir i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sipajte fil u špric za kolače.
Napravite mafine
Preko mafina sipajte malo fila, pa preko stavite krug koji ste napravili od kora. Ako želite možete preko da sipate malo sirupa (koji se pravi od šećera i vode). Zatim ukrasite mlevenim pistaćima.
Pročitajte i ovo: Baklave od testa natopljene sirupom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu