Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog testa, odmrznuto
- 250 g lešnika, sitno iseckanih
- 130 g crne čokolade, sitno iseckane
- 130 g neslanog putera, rastopljenog
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 130 g šećera
- 130 ml vode
- 60 ml meda
- 1 vanilin šećer
Recept za čokoladnu baklavu sa lešnicima:
Za ovu baklavu zagrejte rernu na 175°C. Podmažite pleh. U činiji pomešajte seckane lešnike, čokoladu i cimet. Odmotajte lisnato testo i isecite ga da stane u pleh. Pokrijte testo vlažnom krpom da se ne osuši. Stavite jedan list testa u pleh i premažite otopljenim puterom. Ponovite ovaj postupak sa još 7 listova.
Pospite tanak sloj mešavine lešnika preko testa. Dodajte još jedan sloj lisnatog testa, premažite svaki list puterom. Pospite još mešavine lešnika. Ponavljajte dok ne iskoristite sav fil. Završite sa 8 slojeva lisnatog testa i svaki premažite puterom. Baklavu oštrim nožem isecite na kocke. Pecite 45-50 minuta, dok ne porumeni i ne postane hrskava. Dok se baklava peče, u šerpi pomešajte šećer, vodu, med i vanilin šećer. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 10 minuta. Baklavu izvadite iz rerne i odmah prelijte sirupom. Pustite da se potpuno ohladi pre serviranja.
Recept za ovu baklavu je savršen za ljubitelje čokolade i lešnika. Ukoliko volite ovaj desert, možda ćete želeti da isprobate i najslasnije baklava mafine.
Pročitajte kako se prave baklave od testa natopljene sirupom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem