Sastojci:
- 450 grama crne čokolade, seckane
- 140 grama neslanog putera, isečenog na komade
- 1/8 kašičice fine morske soli
- 2 žumanca, na sobnoj temperaturi
- 25 grama nezaslađenog kakao praha
Recept za praline od crne čokolade posute kakaom:
Za čokoladne praline obložite kvadratnu tepsiju aluminijumskom folijom, tako da dno i stranice budu pokriveni. Seckanu čokoladu, puter i so otopite na pari, mešajući.
U međuvremenu, stavite vodu da provri. Umutite žumanca u srednjoj činiji. Uz mešanje polako sipajte vrelu vodu u žumanca. Otopljenu čokoladu i puter umutite nekoliko puta mutilicom, a zatim preko smese stavite sitnu mrežastu cediljku. Sipajte 1/3 mešavine jaja kroz cediljku i u činiju, umutite žicom, dok se ne sjedini pa ponovite sa preostalom mešavinom jaja.
Promešajte dobro oko 10 puta, ostružite posudu, a zatim mešajte još 20 do 30 puta dok se čokoladna mešavina malo ne zgusne i ne dobije izgled sjajnog čokoladnog pudinga. Čokoladnu mešavinu prebacite u pripremljenu tepsiju i ravnomerno rasporedite. Stavite u frižider da se stegne, oko 2 sata. Izvadite tepsiju, okrenite na dasku za sečenje i skinite foliju. Isecite praline u obliku kocki. Dodajte kakao prah u srednju činiju, a zatim umešate svaku pralinu zasebno.
Čokoladne praline možete da čuvate u frižideru. Ukoliko volite ovakve deserte, možda ćete želeti da napravite i domaće praline od tri sastojka.
Pročitajte i kako se prave praline šumska tajna
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem