Pirinač je jedna od najvažnijih namirnica na svetu. I dok bi većina znala da nabroji 2-3 vrste pirinča, postoji preko 8.000 njegovih varijanti.
Često se klasifikuje prema veličini zrna: kratko, srednje ili dugo. Pirinač kratkog zrna sadrži najveći udeo skroba i najviše je lepljiv, dok je pirinač dugog zrna laganiji i zrna nakon kuvanja ostaju odvojena.
Pogledajte i Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali pirinač
Neke od najpoznatijih varijanti pirinča su:
- Basmati: aromatičan, orašasti miris, blag ukus, lagan (rafinisan i nerafinisan)
- Jasmin: aromatičan, mekan, dugog zrna (rafinisan i nerafinisan)
- Arborio: okruglog zrna, škrobast, beli (rafinisan) pirinač često korišćen kod pripreme rižota
Danas osim vrsta pirinča, pažnju treba obratiti na kvalitet i razliku u nutritivnim vrednostima između belog (rafinisan) i integralnog (nerafinisan) pirinča.
Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča
Integralni pirinač je nerafinisan tj. neoljušten što znači da zadržava deo ovojnice i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni belom pirinču. U tom procesu mlevenja i poliranja pirinač gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i gvožđa.
Blagodeti integralnog pirinča na zdravlje su:
- Pomaže održavanju optimalne telesne mase (duži osećaj sitosti radi vlakana)
- Poboljšava probavu (velike količine prehrambenih vlakana)
- Antioksidativni efekat-zaštita ćelija (fitonutrijenti, mangan, selen...)
- Poboljšava rad srca (magnezijum-opušta živce i mišiće i štiti od oksidativnog stresa)
Beli pirinač nije celo zrno i sadrži uglavnom skrob. Skidanjem spoljnih slojeva, proizvođači menjaju ukus, omekšavaju teksturu i produžuju pirinču rok trajanja. On sadrži puno manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na tržištu može naći obogaćen beli pirinač s vitaminima B koji se dodaju nakon obrade.
Pogledajte i Kako da poboljšate ukus kuvanog pirinča
Integralnim pirinčem do duže sitosti
Integralni pirinač je bogatiji vlaknima nego beli- pomaže da duže osećate sitost. Takođe ima niži glikemijski indeks, što znači da sporo podiže nivo šećera u krvi, za razliku od belog pirinča koji će povisiti nivo šećera u krvi brže.
Beli pirinač s visokim glikemijskim indeksom može biti ukusniji jer je vrlo sličan šećeru, ali prečesto konzumiranje može dovesti do debljanja, dijabetesa i srčanih problema.
Možda ćete biti u iskušenju da ga jedete pre fizičke aktivnosti za brzi energetski podsticaj, ali u većini slučajeva beli pirinač neće pomoći i mogao bi čak i da oslabi vašu izvedbu. Zato se preporučuje da jedete integralni pirinač oko tri sata pre vežbanja. Ako to nije moguće, preporučuje se manji obrok smeđeg pirinča jedan sat pre vežbanja.
Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač
Tokom vežbanja jedite namirnice visokog glikemijskog indeksa, brzo probavljive ugljene hidrate, pa će tako beli pirinač (možda u obliku kolača) poslužiti kao dobar izvor energije.
Integralni pirinač se probavlja sporije i neće tako brzo telu dati potrebnu energiju.
Zavisno od vaših potreba izaberite i vrstu pirinča koji ćete imati na svom jelovniku i ne zaboravite da je vaše telo vaš pokretač.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: zadovoljna.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem