Popularne knjige o dijetama preporučuju potpuno odricanje od glutena i pšenice. Međutim, ukoliko niste netolerantni na gluten, ili ga iz bilo kog drugog, ličnog razloga ne konzumirate, znajte da bi svakako trebalo, naravno u umerenim količinama.
,,Tu imate vlakna, biljne proteine, vitamine, minerale koji mogu da poboljšaju vaše zdravlje'', kaže Lilijan Čeung, predavač nutricionista javnog zdravlja na Harvardu, prenosi Hafington post.
Redovnim uzimanjem žitarica takođe negujete zube, desni, a i siti ste. Ovim putem smanjuje se rizik od astme i unose se minerali.
Pogledajte i Hleb ne izaziva nadutost i gojaznost
Pomažu pri varenju
Konzumiranjem žitarica održavate normalan i redovan rad stomaka. Osim toga, ovim putem negujete i svoj imuni sistem.
Smanjuju holesterol i regulišu krvni pritisak
Generalno posmatrano, konzumiranjem integralnih žitarica smanjujete mogućnost srčanih oboljenja. Vaše telo neće čuvati višak holesterola, a žitaricama možete regulisati i trigliceride, kao i krvni pritisak. Naravno, sve to pod uslovom da konzumirate žitarice u umerenim količinama.
Pomažu pri kontrolisanju težine
Ljudi koji jedu žitarice imaju manji rizik da se preterano ugoje, te se ovim putem lako održava željena težina.
Pogledajte i Da li ste preosetljivi na gluten?
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem