Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o slatkoj zimnici

Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Domaće, neprskano voće baza je za slatke zimnice pa je uvek bolje obići pijacu nego kupovati voće u prodavnicama.

Bogato pektinom

Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi i ogrozd. Marelice, šljive, kupine i maline, pak, imaju manje pektina pa je pri ukuvavanju tih vrsta voća potrebno više šećera i duže traje njegovo zgušnjavanje.

Pogledajte i 9 saveta za savršenu zimnicu

Ukoliko pripremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, a to neće uticati na sam ukus. Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno toplinski obradite na temperaturama ispod 100 stepeni. 

Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kog su tegle napunjene, lonac zatim stavite na ringlu i zagrevajte do vrenja pa smanjite temperaturu tako da lagano ključa. Vreme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a dužinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini tegle (zato uvek birajte tegle približno jednake veličine). Tegle zatim izvadite, obrišite i pre nego što ih spakujete, pričekajte da se potpuno ohlade.

Pogledajte i Kako da izaberete savršeno voće za slatku zimnicu

Soda bikarbona za slađu zimnicu

Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizovati oko pet minuta. Kiselina iz voća neće se nužno neutralizovati kuvanjem i dodavanjem šećera. Ukoliko koristite veoma kiselo voće, na kašičicu sode bikarbone dodajte litar vode, pa pričekajte jedan sat. Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog voća. Upravo zbog slatkoće ploda kuvanju se tada može smanjiti količina šećera. 

Pogledajte i Kako da uklonite nalepnice sa staklenih tegli i flaša?

Kod pripreme šljiva najčešće se koriste sorte bistrica i čačanka, ali preporučuju se i crvene, kinesko-japanske sorte. Pekmez će se brže skuvati ako šljive isečete, pospete šećerom i ostavite u frižideru preko noći. Osim drugog voća, posebnost ukusa daće i začini poput bosiljka, kardamoma ili nane, a umesto šećera mogu se dodati urme ili javorov sirup. Džem će biti sjajniji ako tokom kuvanja odstranjujete penu koja se stvara po površini.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: gastro.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti