Salčići su naši najpoznatiji kolači od lisnatog testa. Pravo su čudo jer se prave od svinjskog sala, veoma su ukusni. U kombinaciji sa džemom oni se tope u ustima. To je jedan od onih kolača koje ne prestajete da jedete dok ne nestanu sa tanjira.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 g sala
- 3 žumanca
- čašica ruma
- šećer, so
- pekmez
- šećer u prahu
Priprema:
Salo očistite od žilica, sameljite na mašini za meso i ostavite da odstoji u frižieru oko 2 sata. Prosejte brašno, dodajte kvasac, umućena žmanca, belo vino i malo soli. Umesite melše testo posipajući dasku sa malo brašna.
Razvijte koru debljine 1 cm i premažite je sa četvrtinom samlevenog sala i ispresavijajte kao knjigu i ostavite da odstoji 15 min. Ovaj postupak ponovite još 3 puta, odnosno dok ne utrošite samleveno salo.
Testo rastanjite oklagijom i secite kvadrate, a na sredinu svakog stavite po malo pekmeza. Svaki kvadrat preklopite, poređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220° oko 20 minuta.
Pospite šećereom u prahu i služite.
Izvor: stvarukusa.rs
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese