Salčići su naši najpoznatiji kolači od lisnatog testa. Pravo su čudo jer se prave od svinjskog sala, veoma su ukusni. U kombinaciji sa džemom oni se tope u ustima. To je jedan od onih kolača koje ne prestajete da jedete dok ne nestanu sa tanjira.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 g sala
- 3 žumanca
- čašica ruma
- šećer, so
- pekmez
- šećer u prahu
Priprema:
Salo očistite od žilica, sameljite na mašini za meso i ostavite da odstoji u frižieru oko 2 sata. Prosejte brašno, dodajte kvasac, umućena žmanca, belo vino i malo soli. Umesite melše testo posipajući dasku sa malo brašna.
Razvijte koru debljine 1 cm i premažite je sa četvrtinom samlevenog sala i ispresavijajte kao knjigu i ostavite da odstoji 15 min. Ovaj postupak ponovite još 3 puta, odnosno dok ne utrošite samleveno salo.
Testo rastanjite oklagijom i secite kvadrate, a na sredinu svakog stavite po malo pekmeza. Svaki kvadrat preklopite, poređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220° oko 20 minuta.
Pospite šećereom u prahu i služite.
Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus