Salčići su naši najpoznatiji kolači od lisnatog testa. Pravo su čudo jer se prave od svinjskog sala, veoma su ukusni. U kombinaciji sa džemom oni se tope u ustima. To je jedan od onih kolača koje ne prestajete da jedete dok ne nestanu sa tanjira.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 g sala
  • 3 žumanca
  • čašica ruma
  • šećer, so
  • pekmez
  • šećer u prahu

Priprema:

Salo očistite od žilica, sameljite na mašini za meso i ostavite da odstoji u frižieru oko 2 sata. Prosejte brašno, dodajte kvasac, umućena žmanca, belo vino i malo soli. Umesite melše testo posipajući dasku sa malo brašna.

Razvijte koru debljine 1 cm i premažite je sa četvrtinom samlevenog sala i ispresavijajte kao knjigu i ostavite da odstoji 15 min. Ovaj postupak ponovite još 3 puta, odnosno dok ne utrošite samleveno salo.

Testo rastanjite oklagijom i secite kvadrate, a na sredinu svakog stavite po malo pekmeza. Svaki kvadrat preklopite, poređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220° oko 20 minuta.

Pospite šećereom u prahu i služite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs