Vreme šljiva je pred nama, a ako ste ljubitelj slatkiša one su odlične za pravljenje domaćeg slatkog. Osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati. Kombinacija šljiva sa pečenim orasima predstavlja jednu od najlepših. Gosti će biti oduševljeni kada im uz kafu poslužite ovo slatko.

U rerni takođe možete napraviti i domaći džem od šljiva.

Sastojci:

  • oko 3 kg šljiva
  • 1.5 kg šećera
  • kašika sirćeta
  • 2 štapića cimeta
  • 2  izmrvljena zrna karanfilića
  • 1 kašičica limuntusa
  • 1 šolja zapečenih oraha

Priprema:

Operite šljive, podelite ih na dva dela i izvadite koštice. Poređajte ih u duboku posudu zbijenu jednu do druge. Pospite ih šećerom, nakon toga poređajte drugi red šljiva i ponovo šećer. Ostavite da odstoji na hladnom mestu nekoliko sati ili jednu noć. Nakon toga sipajte vodu u pleh i dodajte cimet i karanfilić. Stavite pleh u rernu. Sačekajte da provri i isključite. Ostavite slatko da se ohladi.

Sledećeg dana ponovo stavite u rernu da provri, ali da se ne kuva. Ponovite proceduru i trećeg dana, kada bi već trebalo da bude dovoljno gusto. Pomešajte slatko sa limuntusom i sipajte u tegle, između šljiva stavljajte zapečene orahe. Zatvorite tegle i sterilizujte 5 minuta.