Vreme šljiva je pred nama, a ako ste ljubitelj slatkiša one su odlične za pravljenje domaćeg slatkog. Osim sastojaka biće vam potrebno i malo strpljenja, ali se trud na kraju isplati. Kombinacija šljiva sa pečenim orasima predstavlja jednu od najlepših. Gosti će biti oduševljeni kada im uz kafu poslužite ovo slatko.
U rerni takođe možete napraviti i domaći džem od šljiva.
Sastojci:
- oko 3 kg šljiva
- 1.5 kg šećera
- kašika sirćeta
- 2 štapića cimeta
- 2 izmrvljena zrna karanfilića
- 1 kašičica limuntusa
- 1 šolja zapečenih oraha
Priprema:
Operite šljive, podelite ih na dva dela i izvadite koštice. Poređajte ih u duboku posudu zbijenu jednu do druge. Pospite ih šećerom, nakon toga poređajte drugi red šljiva i ponovo šećer. Ostavite da odstoji na hladnom mestu nekoliko sati ili jednu noć. Nakon toga sipajte vodu u pleh i dodajte cimet i karanfilić. Stavite pleh u rernu. Sačekajte da provri i isključite. Ostavite slatko da se ohladi.
Sledećeg dana ponovo stavite u rernu da provri, ali da se ne kuva. Ponovite proceduru i trećeg dana, kada bi već trebalo da bude dovoljno gusto. Pomešajte slatko sa limuntusom i sipajte u tegle, između šljiva stavljajte zapečene orahe. Zatvorite tegle i sterilizujte 5 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus