Šljiva ima mnogo vitamina, minerala i biljnih vlakana. Ona sadrži oko 80% vode, bogata je ugljenim hidratima, a uopšte nema belančevina, masti i holesterola. Jedna je od retkih voćki u čijem se sastavu nalazi sorbitol (šećerni alkohol) koji se koristi kao zamena za šećer u proizvodnji slatkiša koji su namenjeni dijabetičarima. Od šljive možete da pravite: sokove, likere, džemove, pekmeze, slatko, kompote, knedle, rakiju, itd.
Sok od šljiva je jako zdrav, pa se preporučuje da ga svi piju, pogotovo deca i trudnice. On pomaže da regulišete probavu, sprečava taloženje toksina u crevima, snabdeva organizam zdravim i prirodnim sastojcima, smanjuje loš holesterol, jača kosti, srce i imunitet, oporavlja organizam od stresnih aktivnosti, podstiče rad jetre, pomaže kod psihičkih problema, nemira i loše koncentracije, pomaže kod upale kože, svraba, ekcema, bubuljica, akni, kao i kod mršavljenja i skidanja celulita.
Sastojci:
- 3 kg šljiva
- 200-400 g šećera
Priprema:
Šljive ogulite i stavite u šerpu. Sipajte vodu samo da voće ogrezne. Kuvajte dok ne proključa, a zatim ostavite još 3-5 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta i izgnječite štapnim mikserom ili u blenderu. Procedite sok kroz sito, pa vratite u šerpu. Ako je mnogo gusto dodajte još malo vode. Dodajte šećer i promešajte. Ponovo prokuvajte, uklonite penu sa površine i sklonite sa šporeta. Sipajte u sterilisane flaše i zatvorite.
Napomena:
Кoličinu šećera bolje je prilagoditi svom ukusu, jer šljive dolaze u različitoj slatkoći. Za 1 litar tečnosti potrebno je uzeti 50-100 g šećera. Samo probajte sok pre poslednjeg ključanja i po potrebi dodajte još peska.
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način