Kada dođe hladno vreme, zimnici se najviše radujemo. A onda dolaze i praznici i možemo da jedemo rusku salatu, sarme i pečenje u neograničenim količinama, kao i pečene paprike. A onda se počastimo predivnim sitnim kolačima. Verovatno već imate u zimnici ajvar, turšiju, lovačku salatu, ali da li ste nekada pravili karfiol u paradajz sosu?

Obavezno uvrstite u vašu zimnicu i ovaj ukusan delikates jer će vas ukus raspametiti. Umak od paprike, paradajza i belog luka čini cvetove karfiola veoma aromatičnim. 

Sastojci:

  • 1 ¹⁄₂ kg karfiola
  •  soli 
  • 2 kašike soli 
  • 2 kg paradajza 
  • 6 paprika 
  • 2 čena belog luka 
  • 100 g šećera 
  • 200 ml ulja 
  • 100 ml sirćeta 

Priprema:
Karfiol isecite na cvetove. Posolite vodu i kuvajte karfiol, nakon ključanja kuvajte još 5 minuta. Procedite i ohladite. Paradaz i papriku sameljite u blenderu, a beli luk sitno iseckajte ili isto u blenderu usitnite. U šerpu sipajte pasirani paradajz i papriku, pa dodajte beli luk, šećer, ulje i sirće. Kuvajte dok ne proključa, pa dodajte karfiol i kuvajte na tihoj vatri još 10-15 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mestu.