Kada dođe hladno vreme, zimnici se najviše radujemo. A onda dolaze i praznici i možemo da jedemo rusku salatu, sarme i pečenje u neograničenim količinama, kao i pečene paprike. A onda se počastimo predivnim sitnim kolačima. Verovatno već imate u zimnici ajvar, turšiju, lovačku salatu, ali da li ste nekada pravili karfiol u paradajz sosu?
Obavezno uvrstite u vašu zimnicu i ovaj ukusan delikates jer će vas ukus raspametiti. Umak od paprike, paradajza i belog luka čini cvetove karfiola veoma aromatičnim.
Sastojci:
- 1 ¹⁄₂ kg karfiola
- soli
- 2 kašike soli
- 2 kg paradajza
- 6 paprika
- 2 čena belog luka
- 100 g šećera
- 200 ml ulja
- 100 ml sirćeta
Priprema:
Karfiol isecite na cvetove. Posolite vodu i kuvajte karfiol, nakon ključanja kuvajte još 5 minuta. Procedite i ohladite. Paradaz i papriku sameljite u blenderu, a beli luk sitno iseckajte ili isto u blenderu usitnite. U šerpu sipajte pasirani paradajz i papriku, pa dodajte beli luk, šećer, ulje i sirće. Kuvajte dok ne proključa, pa dodajte karfiol i kuvajte na tihoj vatri još 10-15 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mestu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus