Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Šljiva, voće koje krije čitavu riznicu zdravlja

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Čini se da je šljiva danas zapostavljena, ali ona sadrži čitavo bogatstvo hranjivih sastojaka.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

U zavisnosti od sorte šljive sadrže i različite količine hranljivih sastojaka. Izvor su kalcijuma, kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, bakara, vitamina A, beta karotina,  vitamina B kompleksa, i vitamina C i K. Modra boja šljive potiče od plavo-crvenih pigmenata antocijana koji su poznati kao dobri antioksidansi, odnosno borci protiv slobodnih radikala. Interesantno je da se prema ORAC-u (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koji predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidanasa u hrani, šljive nalaze gotovo na samom vrhu liste namirnica.

Pročitajte i Šta će se dogoditi ako jedete 12 šljiva na dan

Pored vitamina A i beta karotina koji su između ostalog važni i za zdravlje očiju, šljive sadrže lutein i zeaksantin - biljne pigmente koji se povezuju sa smanjenjem rizika od degeneracije žute mrlje i katarakte. Šljive su bogate sorbitolom, šećernim alkoholom pa otuda i laksativno svojstvo šljiva. Sorbitol sadrže kako suve tako i sveže šljive, s tim da suve sadrže koncentrisan sorbitol i vlakna te imaju izraženije laksativno dejstvo. S druge strane, sveže šljive imaju znatno veću količinu vitamina C u odnosu na suve. Sto grama sveže šljive sadrži 9,5 mg vitamina C, a suve svega 0,6 mg.

Dijabetičari bi trebalo da izbegavaju suve šljive, dok sveže mogu uzimati u ograničenim količinama vodeći računa da nisu prezrele jer se zrenjem povećava količina šećera.

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju i birati zrele ali čvrste i neoštećene plodove. Čuvaju se u frižideru do tri dana. Treba ih držati odvojene u papirnoj kesi jer sadrže etilen koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća. Preporučljivo je da se nakon vađenja iz frižidera ostave da malo odstoje na sobnoj temperaturi kako bi njihova sočnost i slast došli do izražaja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: organic.rs/sr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti